Цацаров: ДСБ взривиха "историческия компромис" | webcafe.bg
newscafe

Цацаров: ДСБ взривиха "историческия компромис"

Webcafe.bg, БНР
13.12.2015, 11:12 (обновена 13.12.2015, 12:34)
цацаров

Снимка: © webcafe.bg

Няколко депутати взривиха "историческия компромис", смята главният прокурор

Според главния прокурор Сотир Цацаров, съдебната реформа не е удобна на част от политическия спектър и той се опитва да я преформатира. В интервю за БНР Цацаров обясни, че хората, които са взривили предложенията за "историческия компромис" и носят вина да не мине нито едно разумно предложение са именно подписалите се депутати Радан Кънев, Атанас Атанасов и Гроздан Караджов. Той смята, че те "носят вина", но си го обяснява с това, че на тях не им е необходима съдебната реформа като такава, а като "политически лост".

"Тези хора не са готови да затворят тази страница, защото това е политическата реторика, която им е изгодна", смята Цацаров.

"Това не е тотална, трагична атака към главния прокурор. Това е играта сега", е позицията на Цацаров, който твърди още и че няма самочувстието, че е нападан като личност, а нещата опират до заеманата от него длъжност.

Главният прокурор отрече, че е възможно той да е оказал влияние върху гласуването в залата в сряда, когато министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка.

"Ако някой може - да ми каже схемата по която главен прокурор диктува на 240 души в залата", заяви прокурорът.

Защитивайки работата на прокуратурата, Цацаров прехвърли отговорността към съда: "Имаме политици, големи фигури, които са предадени на съд. Но въпросът има ли осъден трябва да го зададете другъде, решението е на съда има или няма осъден".

"Всички казват: прокуратура като в Румъния - да, но тя изисква и съд като този в Букурещ".

В същото време, главният прокурор каза, че политически се допуска изкуствено създаване и поддържане на вражеско отношение между прокуратурата и съда, което "е изключително вредно".

Прокурата трябва ясно да знае своето място, но отговорността не е само на нейна, а е обща: и на двете институции, смята Цацаров.

По повод излизането на съдиите на стълбите на Съдебната палата в петък, като жест на протест, главният прокурор каза, че при цялото му уважение към колегите, които са излезли в тази форма на публична изява, все пак това са съдии, а не съдииТЕ и има съществена разлика.

По повод речта на председателя на ВКС Лозан Панов, Цацаров се спря на думите "да кажем не на страха" и "да не допуснем да ни допусне в страхливци", като подчерта, че страхът не е нещо безформено, ами е от нещо, от някой. "Има си източник страхът. Ако предположим, че в думите на колегите Панов няма никаква полтическа заявка, то той трябва да каже и буква "б" след като е казал "а". Чух страх, но не разбрах от какво се страхуват. Та аз бих искал да чуя кой създава този страх, но това не се чува".

Ако източникът на този страх е всемогъщата прокуратура или всемогъщият прокурор, Цацаров припомни, че в гражданските дела и наказателните дела няма прокуратура, а именно там са "гнилите ябълки".

"Кой създава страха на колгите съдии?", попита риторично той и заяви, че "тази професия не е за стахливи".

Сотир Цацаров не пропусна да удари и по изказването на "медиите на Прокопиев", които обвинили прокуратурата, че се опитва да влияе дори върху решения на НАТО, като заяви, че тези обвинения са свързани с лични и бизнес амбиции на собственика Иво Прокопиев.

Относно фигурата на бъдещия правосъден министър, Цацаров посочи, че това е от компетентността на премиера.

Той обеща, че скоро българските граждани ще видят осъдени виновници за бедния български преход на подсъдимата скамейка.

"Ние ще направим максимума, за да изпълним това".

Oще: главен прокурор  исторически компромис  министър на правосъдието  прокуратура  противопоставяне  реформа  сотир цацаров  съд  съдебна реформа  съдии  христо иванов  цацаров 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 13.12.201515:42

Вече ясно си показахте кои сте тези, на които не ви е удобна реформата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

1 Люба6а | 13.12.201513:46

хахахаха- всички тъй викахте!!! обаче сополефенди ще решава дали някой ще влезе или не- ако не слушкате има 'бум'... Бесен
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани