Тодор Танев призова към промени в университетите | webcafe.bg
newscafe

Тодор Танев призова към промени в университетите

Webcafe.bg
27.11.2014, 15:52 (обновена 18.12.2014, 11:51)
Тодор Танев

Снимка: © Нова телевизия

Абсурд е всички висши училища да са университети, каза министърът на образованието Тодор Танев

Не е възможно всички висши училища да бъдат университети - това е абсурд, който го няма никъде по света. Това каза министърът на образованието Тодор Танев пред журналисти. По думите му са необходими промени в Закона за висшето образование, защото са се натрупали много грешки и много неща са поотживели.

"Има неща от 90-те години, ако не и от по-преден исторически момент на страната", каза Танев.
Той посочи, че няма ясна дефиниция какво е университет, какво е академия и институт. А неточността в дефиницията води и до по-големи, естествени претенции за държавно субсидиране, финансиране и покачване в ранг.

"Този хаос, едва ли не, бе умишлен и беше доста добре използван до този момент от редица печатарници на дипломи", каза Танев. Той отбеляза, че има различни видове висши учебни заведения и не е възможно да има университет по едно нещо, който да има и няколко катедри, които вървят по някакъв начин, за да има малко шарения. „Например Музикален университет не може да има, Военен университет ми е странно как има, защото той е главно по "едно нещо". Колегите, някога, за да придобият самочувствие, са успели да обявят "университет" като титла", каза още образователният министър.

Според него във висшето образование трябва да се направи така, че тези, които са най-добри в съответните области, да получават държавно финансиране. Той даде пример с наличието на повече от един юридически факултет, които обаче не „произвеждат" еднакво добре юристи.

"Затова първите две, три или четири, колкото решат народните представили, ние ще го дадем, като възможност за промяна в закона, ще получат това, което заслужават", обяви Танев.

Той добави, че "тези, които не са си качили качеството, ще придобият възможността да го направят и тогава ще бъдат субсидирани".

„Държавата не може, като едно време, да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт за своята инициативност", каза Танев.

Oще: висше образование  висши учебни заведения  министър на образоването  образование  танев  тодор танев  университети 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани