Собствениците на Финговата къща плашат фотограф със съд | webcafe.bg
newscafe

Собствениците на Финговата къща плашат фотограф със съд

Webcafe.bg
25.03.2016, 08:25 (обновена 25.03.2016, 08:46)
Фингов

Снимка: © Галя Йотова

Наскоро стана ясно, че Столична община ще наложи глоба от 100 000 лева на собствениците на емблематичната сграда заради безстопанственост, водеща до саморазруха.

Фотограф свали от изложбата си снимки на къщата на Фингов след заплаха със съд. Здравко Йончев е бил принуден да свали всички фотографии на сградата от изложбата си "Архитектурния завет на миналия век", както и от сайта си, след като собствениците на къщата заплашили, че ако не го направи, ще подадат сигнал в прокуратурата.

Изложбата е част от изложението "Стройко". На снимките се показва и вътрешността на рушащата се къща.

Здравко Йончев публикува в профила си във Facebook позиция във връзка с къщата на Фингов. Той посочва, че на 23 март с него се е свързал адвокат, представляващ собствениците. След консултации с юристи той и екипът му смятат, че собствениците нямат основание за подобно искане, но въпреки това сваля снимките, за да не губи енергия в разговори с адвокати и прокурори.

"За мен лично, а мисля - и за всички нас като общество, е важно да разказваме и показваме повече истории и сгради от наследството на миналия век. Безсмисленото изразходване на енергия в борби и спорове кой е прав и кой - крив, ще навреди на темата за културното наследство, а това не е нашата мисия. В днешна България липсват добрите примери и аз не мисля, че трябва да спираме да ги показваме.

Моята цел винаги е била да покажа нещо красиво на обществото, и да провокирам интерес към неговото опазване; в никакъв случай да се конфронтирам излишно със собственици, а по-скоро да ги привлека за каузата", пише фотографът.

Наскоро стана ясно, че Столична община ще наложи глоба от 100 000 лева на собствениците на емблематичната сграда заради безстопанственост, водеща до саморазруха.

Това е максималният размер на глобата, с която общината има право да санкционира нарушението.

Къщата на Фингов е паметник на културата, но не се стопанисва от години и щетите по фасадата и покрива й стават все по-тежки.

От 2007 г. имотът е собственост на фирмата "Бългериън Кънстракшън Хаус" АД, управлявана от Атанас Вангелов.

Самата фирма е регистрирана на адреса на къщата на Фингов, която в сайта на компанията е наричана "Резиденция Шипка".

Проектът предвижда укрепване и възстановяване чрез "надстройка" с три етажа и строителство на нова сграда, залепена до къщата на Фингов.

По подобен начин е изпълнен и друг проект на фирмата на ул. "Оборище", като от старата постройка е запазена само част от фасадата.

Oще: здравко йончев  къщата на фингов  паметник на културата  паметници на културата  рущащи се паметници на културата  саморазруха  снимки  столична община  стройко  финговата къща  фотограф  фотография  фотографска изложба 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани