Отвличанията - новият криминален "бизнес" No.1? | webcafe.bg
newscafe

Отвличанията - новият криминален "бизнес" No.1?

Webcafe, по Нова ТВ, Дарик
12.09.2017, 11:50 (обновена 14.09.2017, 07:26)
МВР издирва сина на собственика на "Софавто"

Снимка: © Webcafe.bg

Ако до няколко седмици МВР не направи пробив по разследването за отвличането на Адриан Златков, има риск похитителите да повторят престъплението срещу нова жертва. Това каза анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

"Бандите за отвличания си имат цикъл - взимат парите, подготвят следващата жертва и след 3-5 месеца организират ново отвличане", каза Безлов.

Отвличането на много богати хора не е "феномен", средата на похищенията е много пъстра. Мотивите могат да бъдат от "битови" (например, родител отнема детето и напуска страната) до финансови - например, принуда за връщане на пари или създаване на "сътресения" за конкурентен бизнес. Рискът не е само за хора, които разполагат с големи доходи, каза още експертът.

"Ако говорим за общия криминален контекст: до 2017 г. "номер едно" в криминалния бизнес беше трафикът на бежанци. Преди това същото се отнасяше за контрабандата на цигари. Проблемът е, че като свършиха бежанците, се налага да се прави нещо друго. Криминалният контингент, който е свикнал на определен поток от доходи, ще си търси нови престъпления", коментира Тихомир Безлов.

Връзката на автокрадците с отвличанията

Безлов не изключи хипотезата зад отвличането на Адриан Златков да стои някоя от известните групировки за кражба на автомобили.

"Един от най-сложните криминални бизнеси са кражбите на коли - при организацията на групировката "Наглите" имаше голямо участие на крадци на коли. Ако познавате достатъчно добре бизнеса на една автокъща, имате лесна информация за потенциалната си жертва. Това е реалистична хипотеза - някоя от известните групи за автокражби да са решили да направят малко пари", каза той пред Дарик.

Журналистът Стефан Ташев напомни, че това не е първият опит за покушение срещу собственик на автокъща за луксозни автомобили - по време на действието на "Наглите" през 2009 г. беше провалено отвличането на Салех Асил, собственик на "Капитолия" в София. Мъжът е обграден от четирима мъже в полицейски униформи, но оказва съпротива, започва да крещи, когато се опитват да го вкарат в автомобила, привлича вниманието към престъпниците и по този начин ги отказва да продължат с отвличането.

"Без много богат криминален опит, не можете да направите толкова тежко престъпление. Част от тях са свързани с престъпления, свързани с насилие. "Наглите" например убеждаваха семействата на жертвите да плащат, като им изпращаха отрязани пръсти от ръцете на близките им. Ангел Бончев загуби два пръста, докато беше в плен", каза Тихомир Безлов.

Когато МВР не говори, слуховете стават опасни

Той разкритикува МВР и прокуратурата за това, че втори ден след освобождаването на Адриан Златков все още няма официално изявление от службите за сигурност.

"Не си спомням при "Наглите" да имаше такова мълчание. Ако мълчат, защото са по следа - добре. Но ако не са, проблемът остава. Защото в момента всеки човек, който има деца, започва да се притеснява", каза още той.

"Aко вие не водите нормална комуникация - не означава да си обяснявате оперативните методи, а нормална комуникация, медиите започват да си измислят спекулации от дочута непроверена информация. Когато започнат да се измислят такива варианти, някои от вариантите започват да изглеждат много истински. Тогава похитителите реагират от страх, че полицията ги знае и ги дебне и че всеки момент ще влезе. Има случаи и на убити жертви", каза Тихомир Безлов.

Безлов коментира, че не винаги е възможно полицията да атакува похитителите в момента на предаване на откупа, защото това може да застраши живота на жертвата. Той напомни случая с отвличането на Румен Гунински-син през есента на 2009 г., когато МВР вече е разполагало с доказателства за организираната престъпна групировка, но са предпочели да предадат откупа, за да не рискуват живота на Гунински. Приблизително 2 месеца по-късно полицията осъществи арестите на "Наглите".

"Наглите" 2 или нова групировка?

Тихомир Безлов посочи, че публиката разполага с прекалено малко конкретна информация, за да се правят догадки дали похитителите са свързани с остатъците от "Наглите".

Той обаче напомни, че въпреки осъдителните присъди срещу част от изпълнителите на отвличания през 2007-2009 г., така и не е доказан "мозъкът" на групировката. До съд не са предадени и служители на МВР, за които се подозира, че са помагали на "Наглите", предавайки информация за готвените акции на полицията.

Безлов напомни за случая с опита за освобождаване на Ангел Бончев, при който похитителите успяха да приберат откупа и да отвлекат съпругата му Камелия пред очите на полицаите.

Журналистът Стефан Ташев напомни, че много хора от семействата на жертвите - като бащата на Илиян Цанев, майката на Джорджо Марков, Катрин - са знаели кои са похитителите и са ги докладвали в ГДБОП. Катрин Маркова е познавали лично хората, отговорни за отвличането на сина й, и въпреки това службите не си свършили работата. През 2009-2010 г. имаше и масово напускане на служители от групата, която се занимаваше с разследването на отвличания в ГДБОП, един месец преди разбиването на групата на "Наглите".

Самата организация на отвличанията е изключително сложна - при ударите на "Наглите" действат над 20 души, като част от тях осигуряват крадените автомобили, други намират къщите за настаняване на жертвите, трета група води преговорите със семейството, отделни са хората, които се занимават с операцията по освобождаването на похитения.

"Да изведеш човек от София, да го прехвърляш през коли на няколко адреса - тези хора, силоваците, мутрите, които бяха осъдени за отвличанията на "Наглите", не могат да я свършат сами", каза Ташев.

"Синът на Краус - Михаил - е каран да заучава цитати от "Изкуството на войната", докато е в плен. Това не е от нивото на Културиста, Гребеца или Йожи", каза още Безлов.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 12.09.201719:16

А куките искат увеличение на заплатите!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани