Измамник открадна над 100 фирми с електронен подпис | webcafe.bg
newscafe

Измамник открадна над 100 фирми с електронен подпис

Webcafe
11.04.2016, 11:16 (обновена 11.04.2016, 11:44)
съдебната палата в софия

Снимка: © Getty Images

Фирми се крадат само срещу 100 лева и електронен подпис

38-годишен мъж от Видин е заподозрян за кражбата на над 100 търговски дружества без знанието на собствениците им.

Един от пострадалите от схемата е Стефан Алексов, бизнесмен от Благоевград, собственик на фирмата "Нагласата е всичко" ЕООД от 2014 г.

На 12 март 2016 г. обаче в Търговския регистър е вписана промяна на собствеността, увеличение на капитала и смяна на адреса на управление.

Срещу 2 лв. капитал на Стефан Алексов са внесени 100 лв. на името на Милен Лилков Маринов от Видин.

Той е подал пред Агенцията по вписванията подправен протокол от събрание на дружеството, след което се е "приел" за съдружник. Подписът на собственика на фирмата е фалшифициран, като е копиран от стар документ.

Едновременно с това се е вписал като управител на фирмата, което му дава право да се разпорежда с имуществото й.

"Сутринта, докато си бях в леглото, счетоводителката ми се обажда и ми казва "Знаеш ли, че ти вече не си собственик на твоята фирма". И аз казах „Как така не съм собственик?!", разказва Стефан Алексов пред БТВ.

До момента според Търговския регистър той присъства само като съдружник в "Нагласата е всичко" с по-малко от 2% от собствеността на дружеството.

Алексов незабавно е блокирал всички банкови сметки на дружеството си, за да не позволи източването на пари и активи от измамника.

"Пропуск в Агенцията по вписванията позволява на всяко лице, което си закупи електронен подпис, който е за около 50 лева, да влезе и да си подаде данните за промяна на собствеността на една с друга фирма с цялата си отговорност, която носи електронния подпис. За да придобиеш фирма на друг човек не се налага да имаш никакъв документ черно на бяло. Моят подпис електронно е прекопиран, защото Агенцията по вписванията допуска само електронни документи. Изискват само копие на документ на хартия, която също лесно всеки 18-годишен човек може да го направи, всеки ученик дори в 8 клас може да направи това нещо", описва схемата Алексов.

Според проверка на бТВ Маринов е присвоил по същия начин над 100 дружества.

Полицията е извикала измамника на разпит. Той не се явил с мотив, че нямал пари за път до Благоевград. Впоследствие обяснил, че си продал самоличността за 20 лева, макар че записи от камерите в банката, в която е внесъл пари за увеличение на уставния капитал на фирмата, показват именно мъжа от Видин.

Oще: агенция по вписванията  видин  електронен подпис  кражба на фирма  милен лилков маринов  милен маринов  подправени документи  подставено лице  стефан алексов  търговски регистър 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани