Храни от цял свят срещу ксенофобията | webcafe.bg
newscafe

Храни от цял свят срещу ксенофобията

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
28.05.2015, 15:16 (обновена 28.05.2015, 18:20)

1 от 4 снимки Назад Напред

Мулти култи

Снимка: © Webcafe.bg

По време на откриването на кампанията петима готвачи представиха традиционни за своите места храни

А тук ще дойдат готвачи от целия свят, нали? - разпитва въодушевено журналист.

Всъщност са петима и са от различни държави, да. - отговаря му Бистра Иванова, заместник-председател на сдружение „Мулти култи колектив" преди срещата за представяне на кампанията „Многообразието е вкусно".

Дори от този кратък разговор се усеща нагласата, че за повечето хора е вълнуващо да отидат в ресторант, който сервира чуждестранна кухня, а екзотичните ястия привличат внимание. За сметка на това в обществото все още има страх от чуждото.

Именно тази нагласа искат да променят от „Мулти култи колектив" с инициативата си, чрез която се противопоставят по позитивен и иновативен начин на дискриминацията и ксенофобията.

Екипът на организацията е записал личните истории на 30 мигранти и бежанци, както и по няколко автентични рецепти от тяхната страна на произход, като са заснети и готовите ястия. Тези рецепти са превърнати в 30 000 картички, които се разпространяват в 12 града в България, а игра с награди насърчава хората да се учат да приготвят автентичните ястия у дома.

Посланието на кампанията „Многообразието е вкусно" отразява идеята, че за приемането на чужденците от българската общественост има нужда от широк разговор за ползите, които те носят на страната ни. В конкретния случай, този разговор минава през храната.

До края на август всеки може да изпраща снимка на автентичното чуждо ястие, което е приготвил в дома си и след това някои от снимките ще бъдат представени в изложба.

По време на откриването на кампанията петима готвачи представиха традиционни за своите родни места храни - от риба, приготвена от американеца Рори, през сладки изкушения, приготвени от ливанеца Хани, който е майстор на френските рецепти, месни деликатеси от сърбина Даци, вкусотии от Фреди, който намира дом в България, бягайки от Ирак, до индийски рецепти от Пракаш, който освен да готви, обича и да играе крикет.

„Стига вече шопска салата, нека пробваме и нещо по-така", казва Бистра Иванова.

Юни, юли и август ще бъдат вкусно лято, в което вкусове от целия свят ще се пренасят в домашните кухни.

 

Oще: бежанци  бистра иванова  българия  имигранти  мигранти  многообразието е вкусно  мулти култи  мулти култи колектив  храна  хранене 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.