Класическата гимназия се връща в "Модерно предградие" | webcafe.bg
newscafe

НГДЕК се връща в "Модерно предградие"

Webcafe.bg
04.02.2015, 10:41 (обновена 04.02.2015, 11:02)

1 от 8 снимки Назад Напред

нгдек

Снимка: © В.Е.

Сградата до Женския пазар остава филиал

Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) се връща в "Модерно предградие" след заповед на министъра на културата Вежди Рашидов.

Гимназията се помещаваше в сградата на 13 ОУ до Женския пазар, защото в ремонтираната сграда на ул. "Баба" се извършваха ремонтно строителни дейности. След края на ремонта вече няма никакви пречки нормалният учебен процес да бъде възобновен в най-скоро време в изцяло обновената и реновирана с европейски средства сграда на НГДЕК на ул. "Баба" № 16.

Сградата на 13 ОУ все пак ще продължи да се използва от Класическата гимназия като филиал, в който ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас, катоцелта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ "Св. Климент Охридски" и от БАН.

Според група родители сградата на ул. "Баба" е опасна, заради наличието на азбестови плоскости. Затова и връщането на учениците обратно в нея беше забавено, за да се отстранят всички проблеми при ремонта. Сградата беше обновена с европейско финансиране на стойност над 2 милиона лева.

Част от учениците и преподавателите искаха училището да остане в сградата до Женския пазар, защото е на централно място - в близост до министерства, институции и Софийския университет. Според други пък обновената сграда на улица "Баба" в "Модерно предградие" ще предостави по-добри условия. Те дори излязоха на мирен протест пред училището в края на 2013 година с искане то да се върне в старата си сграда.

Oще: гимназия  класическа гимназия  национална гимназия за древни езици и култури  нгдек  образование  ул. баба  ученици  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани