Такса "смет" ще се начислява и на база изхвърления боклук | webcafe.bg
newscafe

Такса "смет" ще се начислява и на база изхвърления боклук

Webcafe
13.09.2017, 16:40 (обновена 13.09.2017, 16:44)
Отпадъци

Снимка: © Webcafe.bg

Със 112 гласа "за" народните представители приеха одобриха промяна на тарифата за такса "смет" на първо четене.

Според гласувания текст - общините ще могат да преценяват дали да начисляват таксата по три фактора: брой живеещи на адрес, вместимост на контейнерите или брой отпадъци.

Водещата основа за определяне на таксата ще бъде количеството на изхвърлените битови отпадъци - т.нар. принцип "замърсителят плаща". Ако законът бъде приет окончателно, новите правила ще влязат в сила през 2019 г.

Против промените се обявиха депутатите от БСП за България, според които новите тарифи могат да доведат до увеличаване на таксата за гражданите.

"Никой не задължава общините да приемат само една база за изчисляване на такса смет. Тя може да бъде и комбинация от фактори. В законопроекта е предвидена 1 година за подготовка на общините", отговори председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани