Опит за "трибунал" срещу Сталин в Русия | webcafe.bg
newscafe

Опит за "трибунал" срещу Сталин в Русия

Webcafe.bg, по руската секция на BBС
24.06.2015, 15:29 (обновена 24.06.2015, 15:59)
сталин

Снимка: © Getty Images

Младите руснаци не познават сталинския терор и често свързват всички постижения на СССР с неговото ръководството

Проект за обществен трибунал, който да осъди посмъртно съветския диктатор Йосиф Сталин, ще разгледа Конгресът на интелигенцията в Москва. Инициативата няма толкова правен характер, колкото цели да се противопостави на опасното връщане на култа към един от най-кървавите диктатори в историята на света.

Социологическите проучванията показват, че все повече руснаци имат положително отношение към Сталин, отговорен за смъртта на милиони инакомислещи по трудови лагери и чистките в политическата и военна йерархия на СССР.

Активистите зад идеята твърдят, че днешната власт в Кремъл опитва да възроди положителния образ на мъртвия "политически престъпник, виновник за гибелта на милиони". Междувременно се подготвя закриването на трудовия лагер Перм- 36, последния оцелял спомен от мракобесната система на ГУЛАГ.

"Духът на Сталин излезе от гроба и е жаден за кръв", казва юристът Иля Шаблински, един от авторите на обръщението за създаване на трибунала. Според професора по право в евентуалното дело трябва да се споменат и останалите без историческа оценка престъпления срещу селяните - най-масовите жертви на Сталин и неговия режим.

Общественият трибунал може да сезира Следствения комитет на Руската федерация, който да образува наказателно дело за извършено престъпление без давност.

Адвокатът Леонид Жура, представлявал потомци на Сталин на съдебни процеси, целящи да защитят честта и достойнството на покойния вожд, твърди, че също е предлагал подобен съд преди няколко години. Все пак

„Сталин създаде система за властови произвол и тирания чрез "отрицателна селекция", чиито плодове берем до ден-днешен," коментира Сергей Ковальов, ветеран от дисидентското движение.

"В Съветския съюз никога не е имало еднолично управление, диктатура. Имаше диктатура на колектива - на ЦК. А това са почти 100 души", твърди правнукът на Сталин Яков Джугашвили.

Москва отбеляза с грандиозен военен парад 70-тата годишнина от победата на Червената армия във Втората световна война, но същевременно „някои славят Сталин като организатор, но забравят, че победата е извоювана не благодарение на генералисимуса, а въпреки него", посочват инициаторите.

Интелектуалците, подписани призива за обществен трибунал за диктатурата на Сталин, се опасяват, че младите руснаци не познават неговия терор и често свързват всички постижения на СССР с неговото ръководство.

Въпреки наличието на много информация по темата, отношението към съветския вожд издава причините за днешното желание към реваншизъм и „твърда ръка" в управлението, което се олицетворява с президентът Владимир Путин.

Всъщност, самата комунистическа партия на Русия първа се разколебава в оценката на Сталин. След смъртта на диктатора през 1953 г., балсамираното тяло на диктатора е поставено в мавзолея на Ленин. Няколко години по-късно XXII конгрес на партията решава, че заради „сериозните нарушения на Сталин" тялото му няма място в гробницата. През есента на 1961 г., тялото на Сталин е погребано в гробница, близо до стената на Кремъл.

Oще: владимир путин  втора световна война  гулаг  комунизъм  култ към личността  обществен трибунал срещу сталин  перм-36  престъпления на комунизмъ  русия  ссср  сталин 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

4 daysydogy | 24.06.201522:36

Яснооооооооооооо!!! Википедия - страхотен източник на знания...
Поляк = руснак, финландец = руснак и т.н, и т.н. Въх колко чужди държави е изгубила Русия!!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

3 A4i | 24.06.201520:24

daysydogy, не е нужно да знаеш чужди езици. Колонката в средата на страниците е на български :
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Traktat_brzeski_1918.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

2 daysydogy | 24.06.201519:34

...Русия губи Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Финландия и губерниите до Каспийско море....

!?!?!?!?!?!?!?!

Човек трябва да е изпаднал в умопомрачение, за да напише това...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

1 A4i | 24.06.201518:54

Всъщност, Ленин, Троцки и другите австроунгарски агенти са много повече за "трибунал" в Русия. Вижте само договора от Брест-Литовск, с който Русия губи Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Финландия и губерниите до Каспийско море (общо 26), което е 1/3 от европейската и територия. Погрома над Руската православна църква е друго грандиозно варварство. Сталин просто е дал заслуженото на психопатите, касапи и "герой" от братоубийствената война.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани