бТВ и Нова ТВ с контра-позиция срещу санкциите на СЕМ | webcafe.bg
newscafe

бТВ и Нова ТВ с контра-позиция срещу санкциите на СЕМ

Webcafe
23.06.2016, 13:35 (обновена 23.06.2016, 14:19)
цвети стоянова

От организацията критикуват СЕМ за намеса в редакционната преценка на двете медии, като посочват, че "журналистите не могат да получават инструкции и указания за упражняването на тяхната дейност".

Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) оспорва решението на СЕМ да санкционира БТВ и Нова телевизия за нарушенията при отразяването на инцидента с гимнастичката Цветелина Стоянова.

Както БТВ, така и Нова ТВ са членове на АБРО, в която влизат още ТВ7, News 7 и България on air от телевизиите с цифрово покритие, както и още 19 кабелни телевизии (част от които са в медийните групи на БТВ и Нова).

От организацията критикуват СЕМ за намеса в редакционната преценка на двете медии, като посочват, че "журналистите не могат да получават инструкции и указания за упражняването на тяхната дейност".

"Двете най-гледани национални телевизии са доказали с дългогодишното доверие на аудиторията, че постигат справедлив баланс, между правото на личен и семеен живот на гражданите и свободата на изразяване. Тези права не са абсолютни, нито се намират в някакъв йерархически порядък, тъй като са еднакво ценни", се казва още в позицията.

Те оправдават засиления медиен интерес към казуса с Цветелина Стоянова заради статута й на "публична личност" и интереса на зрителите към представянето на националния отбор по художествена гимнастика.

"Изявите на „Златните момичета" винаги са били повод за национална гордост. Националният отбор по художествена гимнастика е едни от фаворитите за спечелване на златото на Олимпиадата в Рио де Жанейро.

С оглед на големите очаквания за медали, както и големия обществен интерес, предизвикан от Европейското първенство в Израел, включително успехите на отбора до момента, инцидентът с една от основните състезателки от националния отбор - Цветелина Стоянова безспорно е тема, която вълнува и трогва цялото общество", посочват от АБРО.

От организацията смятат, че "няма неправомерно събиране на информация" при отразяването на инцидента, тъй като "всички интервюта с близки, роднини, треньор, председател на БФХГ, съотборнички, медицински лица, са дадени доброволно и с тяхно съгласие".

Членовете на АБРО посочват, че спазват Етичния кодекс на българските медии, а за спазването му отговаря Комисията по журналистическа етика, в която влизат Александър Кашъмов; Бойко Василев; Весислава Антонова; Гена Трайкова; Даниела Тренчева; Ивайло Цветков - Нойзи; Иван Бедров; Илия Вълков; Невена Праматарова; Бисера Занкова; Райна Николова; Нели Огнянова.

"Считаме за неприемливо публикуването на доклада - наблюдение на интернет страницата на СЕМ, под формата на прессъобщение, без каквато и да е правна стойност. При такова действие липсва задълбочен анализ на медийното законодателство и внимателен прочит на фактите и може единствено и само да бъде увредено доброто име на двете най-големи национални частни телевизии", завършва позицията.

Oще: абро  бтв  гимнастика  илиана раева  инцидент  коя е цветелина стоянова  нова тв  сем  художествена гимнастика  цветелина стоянова  цвети стоянова 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 23.06.201614:54

"Си пра'а к'вот си искам!"
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани