Все повече агресия в училище | webcafe.bg
newscafe

Все повече агресия в училище

Webcafe.bg
30.03.2015, 14:18 (обновена 30.03.2015, 16:05)
Тодор Танев

Една от идеите, които се обсъждат, е "активно полицейско присъствие" в училищата за пример

Агресията в училище се случва все по-често и се превръща в проблем - от началото на учебната година досега посегателствата са над 4000, като при 310 от тях родители са нападали ученици, съобщи просветният министър проф. Тодор Танев.

Според него във възпитанието на подрастващите трябват да се включат и известни личности - "тийн идоли", сред които футболни звезди, актьори от сериали и др. Танев коментира, че агресията в училище е огледало на агресията по улиците, от екрана, в семейството или в интернет, която децата копират.

Над 80 на сто от училищата в страната имат подаден поне по един сигнал за агресия, добави зам.-министър Ваня Кастрева. Тя отказа да коментира евентуалните наказания за ученици, като подчерта, че най-важното е превенцията, а не наказанията.

1662 са случаите на физическа агресия. Регистрирани са 256 вандалски акта, 1603 случая на вербална агресия и 500 на психологически тормоз. 50 ученици са се оплакали от интернет - тормоз.

Междувременно синдикатите се оплакват, че почти половината от учителите са били жертва поне веднъж. В момента МОН работи съвместно с други ведомства, особено с МВР, за да има сигурност в училищата, обясни Тодор Танев.

До един месец работната група между МОН и МВР ще предложи два пакета от мерки - дългосрочни и краткосрочни. Една от идеите, които се обсъждат, е "активно полицейско присъствие" в училищата за пример.

Танев коментира и скорошните критики от страна на Реформаторския блок, като отново припомни, че не е политик, а експерт и създател на Гражданския съвет, който ДБГ и СДС оспориха.

Oще: агресия  агресия в училище  деца  дисциплина в училище  нападения над ученици  образование  побой  реформаторски блок  училища 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани