Мартин Карбовски глобен заради женомразка реч | webcafe.bg
newscafe

Мартин Карбовски глобен заради женомразка реч

Webcafe.bg
09.01.2015, 13:15 (обновена 09.01.2015, 13:51)
Мартин Карбовски

Снимка: © martinkarbowski.com/

Глобата от 600 лева срещу журналиста Мартин Карбовски е първото подобно "наказание" за използването сексистка реч в България, според адвокат Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) глоби Мартин Карбовски с 600 лв. Това разпространи в прессъобщение Българския хелзински комитет (БХК), който е подал сигнал в Комисията срещу статия на журналиста, заради използване на груба женомразка реч.

Глобата е заради две изречения в статията "Краят", публикувана в уебсайта Lentata.com на 6 септември 2013-та година.

В нея Карбовски, анализирайки политическата ситуация в страната, заявява следното:

"След четвърти септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Сиреч ще смърди, но няма да ни свърши работа".

Според прессъобщението, разпространено на сайта на БХК, КЗД е приела за "безспорно обидно" метафоричното говорене в пасажа, което "има за косвен обект обругаване на цялата група на жените с менструален цикъл" и "ползването на женското, за да се представи политиката в негативен и отблъскващ образ".

С особено внимание Комисията подчертава израза "няма да ни свърши работа", който "обективизира жените, представяйки ги като предмет за сексуална употреба".

В решението си КЗД пише: "Очевидно е, че пасажът, изразен словесно, е унизителен и обиден, внушаващ принизяваща представа за жените", както и: "Използваното (...) сравнение, чрез което жените се отъждествяват със смърдящ предмет, който не върши работа, безспорно създава обидна, унизителна и принизяваща среда по отношение на всяка жена".

Решението от 18 декември на КЗД постановява, че съдържанието на статията "Краят" представлява дискриминация - "тормоз" на основата на пол и глобява журналистиа, както и уебсайтовете, публикували или разпространили материала, с по 600 лв.

Според адвокат Маргарита Илиева, която е директор на Правната програма на БХК, това е първото решение за сексистка реч на омразата в България и е ценен прецедент.

"Време е да се схване, че женомразката реч, както и всяка друга реч на омразата - расистка, хомофобска и пр., няма законно място в обществото. Няма свобода на език на омразата", смята Илиева. "Този език е извън обхвата на свободата на изразяване. Това е така не само според международното и европейското право по правата на човека, но и според българската Конституция. Агресивни опредметяващи изказвания като въпросните са своего рода насилие и са извън закона".

Oще: бхк  глоба  женомразка реч  журналист  кзд  мартин карбовски  сексизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 12:54

1 красимир борисов кръстев | 09.01.201514:13

Абсурдистан трябва да се казва държата добре, дошъл! добре, дошъл!
   

оценка

+2 -0