СЕМ открива конкурса за нов директор на БНТ | webcafe.bg
newscafe

СЕМ открива конкурса за нов директор на БНТ

Webcafe
24.11.2016, 17:42 (обновена 24.11.2016, 19:23)
българската национална телевизия

Снимка: © bnt.bg

Кой ще наследи Вяра Анкова на "Сан Стефано" 29?

Съветът за електронни медии ще даде ход на конкурса за нов генерален директор на Българската национална телевизия.

Обявяването на процедурата по избор на нов ръководител на БНТ на мястото на Вяра Анкова ще бъде втора точка в дневния ред на СЕМ на 25 ноември (петък).

Вторият мандат на Анкова изтече още в началото на август 2016 г., но със спешна промяна в Закона за радиото и телевизията се въведе възможност на стария Управителен съвет и генерален директор да продължат да управляват обществената медия и след изтичане на правомощията.

Вяра Анкова вече има два последователни мандата (2010, 2013 г.) като генерален директор на БНТ и по закон няма право да се кандидатира отново.

Процедурните правила за избор бяха приети на 18 октомври 2016 г., като според тях ще има четири етапа на подбор: формално разглеждане на документите и допускане на кандидатите за участие в процедурата; разглеждане на документите по същество; изслушване на кандидатите и окончателен избор на генерален директор.

Кандидатите за генерален директор на БНТ трябва да отговарят на следните изисквания:

1. Да са български граждани;
2. Да имат завършено висше образование;
3. Да имат опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика;
4. Да имат обществен авторитет и професионално признание;
5. Да притежават най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия;
6. Да отговарят на изискванията на чл. 26 от Закона за радиото и телевизията:
а) да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер;
б) да не са еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации.

Срокът за провеждане на процедурата ще бъде определен с решение на СЕМ в петък.

Досегашната практика на СЕМ е да даде 1 месец на канидатите за подаване на документи, който започва да тече от датата на обявяване на конкурса (т.е. до края на декември 2016 г.).

Обикновено в рамките на три седмици се преценява кои от тях отговарят на формалните условия. Изслушванията обикновено отнемат няколко дни - в зависимост от броя на допуснатите до участие претенденти.

Ако процедурата тече по план - би трябвало да има нов генерален директор на БНТ до края на януари 2017 г.

След поправките от 2016 г. обаче Законът за радио и телевизия вече не обвързва медийния регулатор с крайни срокове - т.е. процедурата може да се удължи и отвъд този ориентировъчен период.

Oще: бнт  българска национална телевизия  вяра анкова  електронни медии  журналистика  кандидати за генерален директор на бнт  конкурс за генерален директор на бнт  медии  нов генерален директор на бнт  обществена телевизия  сем  съвет за електронни медии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.