72-ма от Народния театър за оставка на Христо Мутафчиев | webcafe.bg
newscafe

72-ма от Народния театър за оставка на Христо Мутафчиев

Webcafe.bg
22.02.2016, 11:33 (обновена 22.02.2016, 14:06)
пиб реклама Христо Мутафчиев

Изказванията на Христо Мутафчиев не защитават гилдията, а други интереси, твърдят актьорите от най-големия и реномиран театър у нас

Актьорската колегия на Народния театър „Иван Вазов" поиска оставката на председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев заради системно неспазване на правилата и уронване престижа на гилдията. 72-ма актьори подписаха отвореното писмо до Мутафчиев, в което настояват да напусне лидерския пост на синдикалната им организация.

"Уроненият авторитет както на САБ, така и на актьорската и прилежащите гилдии, е резултат от недопустимото за една творческа синдикална организация подменяне на каузални с тяснопартийни интереси", настояват те.

В последните дни Мутафчиев подкрепя реформата за 8 губещи театри и културни институции, сред които Софийската опера и държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев". Министерството на културата им даде срок от 3 месеца, в които да представят финансов план, за да докажат своята рентабилност.

В противен случай те ще се превърнат в „открити сцени", където ще гостуват успешни представления и трупи от други театри на проектен принцип. Това разбуди духовете след творческата общност, тъй като се дава път не на местните състави и инициативи, а само на най-печелившите представления, количеството за сметка на качеството.

Актьорите от Народния театър призоват Съюзът на артистите да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качествено развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата.

„Освен че нищо от горепосоченото в Устава на САБ не се случва, г-н Мутафчиев успя да сведе членската маса на Съюза, да се разбира - легитимната представителност на съсловието пред обществото, до тесен кръг свои съмишленици, се казва още в позицията", настояват актьорите от Народния театър.

Актьорите припомнят, че САБ е независим от политически партии и държавни структури и се ръководи единствено от волята на своите членове при спазване на принципите за автономност, професионализъм, прозрачност в работата на ръководните органи.

Oще: велико търново  драматично-куклен театър във враца  държавния музикален и балетен център  закриване на театри  опера в стара загора  съюз на артистите  театрално-музикалнен център в кърджали  театри в благоевград и смолян  фолклорен ансамбъл "филип кутев".  христо мутафчиев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

3 peta_wawa | 22.02.201623:58

Напротив, ще е качеството, за сметка на количеството. Качествени продукции ще бъдат видяни от хората в тези градове, а количеството некадърни актьори на щат ( или просто такива които никой не гледа) ще намалее.
Ако Бойко сега и тях спаси, какво ще му подарят, не знам ...
Маски на Мелпомена ? Тафтяна фуста? Какво им е оръдието на труда Смее се ?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

2 Виктория Пенелопова 07 | 22.02.201621:59

светев, ти да не си му светил, че си отлкова информиран? или си пръскаш плюнката по навик. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2016, 04:40

1 svetev | 22.02.201612:12

Много щастлив Посредствен актьор без запомнящи се роли в киното и театър "Зад канала" (моля, без тъпи тв-сериалчета за пример!). Но за сметка на това беззаветно верен на Шефа Тиквов и плюещ услужливо неговите противници от името на всички артисти.
Да се маха и да не срами една интелигентна и престижна професионална организация!
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани