Бележник 2016: Пренебрежимо малки стъпки напред в грижата за децата | webcafe.bg
newscafe

Пренебрежимо малки стъпки напред в грижата за децата

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
20.04.2016, 14:57 (обновена 20.04.2016, 15:14)
Деца

Снимка: © Александра Тримейн

България продължава да бъде една от най-бедните държави в ЕС, а делът на бедните деца в страната се покачва от 28.4 на 100 през 2012 година до 31.7 на 100 през 2013 година

Средният успех на държавата в грижата за децата е Среден 3.28. Това показва докладът „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата", изготвян от Национална мрежа за децата, който излиза за пета поредна година.

Налице е незначително подобрение спрямо 2015 година, когато изпълнението на ангажиментите към децата беше оценено с 3.20. Остават сериозни проблеми във всички изследвани в доклада сфери - образование, правосъдие, здравепазване, права на детето и семейна грижа.

Основен проблем във всички направления е липсата на цялостна политика в грижата за децата. Експертите отчитат, че всяко министерство работи само за себе си и липсва координация между различните институции, благодарение на което работата в грижата за децата се затруднява.

България продължава да бъде една от най-бедните държави в ЕС, а делът на бедните деца в страната се покачва от 28.4% през 2012 година до 31.7% през 2013 година, сочат данните от доклада. Броят на бедните деца в България е 377, 3 хиляди, което е рекорд за най-висок брой в страната от 2006 г. насам. Всяко седмо от десет деца, чиито родители са с начално образование или без образование, живее в бедност. Само 3.2 на 100 от децата на вишисти живеят в риск от бедност.

Липсва психоемоционална подкрепа за деца

По отношение на здравеопазването се отчита лек напредък и в тази сфера държавата получава оценка 3.58. Въпреки че всички деца до 18-годишна възраст в България имат достъп до здравна помощ, това не гарантира, че осигурените от държавата грижа са ефективни. Освен това остава голям броят на децата с различни видове увреждания, които не успяват да получат навреме и достатъчна подкрепа за лечение.

Необходимо е да се разработи система за мониторинг и контрол за обхващането на бременните жени и децата с профилактични прегледи, отчита доклада. Би било прекрасно несигурените жени да имат право на не един, а два прегледа по време на бременността, отчита д-р Рада Стаменкова от Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

От доклада става ясно, че липсват услуги за психоемоционална подкрепа за деца, а броят на детските психиатри продължава да бъде крайно недостатъчен.

Въпреки че има стабилна тенденция към намаляване на детската смъртност, тя продължава да бъде два пъти по-висока от средните показатели на ЕС. Най-висока е детската смъртност в областите Сливен, Хасково, Силистра и Шумен. По данни за 2014 година са починали 517 деца до 1 година. За да намалее коефициента на детската смъртност обаче е необходима целенасочена работа за повишаване на здравната култура сред уязвимите и маргинализирани групи, както и в по-малките населени места. В момента с тези групи работят основно неправителствените организации.

Някои просто не искат да ходят на училище

По отношение на образованието държавата получава оценка Добър 3.54. Докладът отчита, че в условията на глобален свят, който непрекъснато се променя, системата на образование и начините на преподаване са се изменили пренебрежимо малко.

Въпреки приемането на Закона за училищно и предучилищно образование, продължава да бъде сериозен проблем отпадането на децата от училище. Основните причини са три - семейни, заминаване в чужбина или нежелание да се учи. За периода 2013-2014 година общо 6 679 ученици са отпаднали в прогимназиален етап от учебната система. Често причините за напускане на училище са свързани с липса на материални средства на семействата и възможността да осигурят на детето необходимите дрехи, пособия и обувки за училище.

Приобщаващото образование продължава да бъде сериозен проблем. Основната грижа пада върху раменете на специалистите в училищата, докато общообразователните учители остават недостатъчно въвлечени в приобщаването на деца със специални образователни потребности. Изключително важно е и включването на деца от етнически малцинства, деца-билингви и деца-бежанци.

Отчита се и проблем при здравното образование - налице е „замълчаване" по темите на сексуалното образование и детското психично здраве.

Семейство за всяко дете

Вече са закрити всички 24 домове за деца с увреждания, а броят на децата в институции е намалял. Остава обаче висок броят на децата, които са отглеждани извън биологичните си семейства.
Това означава, че не е на лице достатъчна подкрепа за самите семейства. Към края на 2015 година общо 759 бебета в България са настанени в общо 18 институции в страната.

Като проблем се изтъква и фактът, че в България все още е възможно прекратяване на осиновяването - нещо, което е сериозна травма за едно дете. Лиспва достатъчно подкрепа за осиновителите, като е необходимо да се направи повече и за обученията за приемна грижа.

Добри практики, но не в национален мащаб

По отношение на детското правосъдие се отчита напредък и съществуването на добри практики. Те обаче не са в национален мащаб. Въпреки че има заявки за реформа и се полагат усилия в тази сфера, все още няма реална промяна и липсва координация между действията на различните институции.

Според проф. Нели Петрова от Института за социални дейности и практики няма общо смислово разбиране на международните страндарти както по отношение на децата жертви, така и по отношение на децата извършители на престъпление.

По отношение на права на децата се отчита най-ниска оценка - 2.91. Все още не съществува институцията на детски омбудсман, която да се занимава с проблемите на децата. България е една от трите държави в света, в която все още правата на децата не са разположени в отделна област от правата на човека. Държавата не е изпълнила и ангажимента си да създаде специално звено за борба за борба срещу дискриминацията на деца към комисията за защита от дискриминацията. Национална мрежа за децата препоръчва и приемането на Закон за детето и семейството, койтъо да гарантира подкрепа за развитието на всяко дете в България и да обвърже благосъстоянието му с това на неговото семейство.

Децата не са приоритет на нито една политическа партия, защото партиите мислят в рамките на един мандат, коментира изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов. Той посочи, че към момента нито една политическа партия не е представила като свой приоритет грижата за децата.

Докладът „Бележник 2016" прави преглед на напредъка на изпълнението на над 20 ангажимента, които държавата сама е поела към децата у нас. Повече подробности можете да прочетете тук и тук.

Oще: бележник 2016  българия  георги богданов  грижа за децата  детски омбудсман  детско правосъдие  детство  деца  доклад за грижата за децата  закон за детето и семейството  закон за училищното и предучилищното образование  здраве  здравеопазване  национална мрежа за децата  нели петрова  нмд  оценка на държавата в грижата за децата  рада стаменкова 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани