Фандъкова отрича намерения за сеч в Борисовата градина | webcafe.bg
newscafe

Фандъкова отрича намерения за сеч в Борисовата градина

Webcafe
09.09.2016, 13:03 (обновена 09.09.2016, 13:08)
Борисовата градина

Общината твърди, че няма да допусне ново строителство в парка

Кметът на София Йорданка Фандъкова отрече информацията, че се готви сеч на 30 на сто от гората в Борисовата градина и застрояването на пространството с площадки, асфалтирани алеи и други съоръжения.

"Строителство на територията на парка по никакъв начин няма да бъде допуснато", се казва в позиция на Столична община от името на Фандъкова.

Сигналът за готвената масова сеч в парка беше подаден от граждани, участвали в обществено обсъждане в район "Изгрев".

От Столична община посочват, че подробният устройствен план на Борисовата градина не допуска строителството на "каквито и да е нови съоръжения или обекти, а се предвижда извеждане от парка на част от вече съществуващите".

Общината е възложила експертна оценка за съхраняване и опазване на горската част от Борисовата градина на екип от Лесотехническия университет с план за дейности по обновяване на парка в срок от 10 г.

"След оценка от лесоинженерите ще се премахват само сухи, увредени и опасни дървета, за да се гарантира защита на гората и нейното нормално развитие. До момента е извършена оценка на 722 дка от лесопарка, като е предвидена експертна оценка и на всички лесопаркове на територията на общината.

Становището на лесоинженерите е, че горските масиви, които са разположени на територията на града, могат да бъдат запазени и като всички създадени изкуствено гори те се нуждаят от планирани професионални дейности по съхраняване и обновяване", се казва в съобщението на общината.

Oще: борисовата градина  йорданка фандъкова  лесотехнически университет  масова сеч  обществено обсъждане  подробен устройствен план на борисовата градина  со  софия  столична община  строителство в борисовата градина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.