Валентин Златев намекна за корупционен натиск около Къщата с ягодите | webcafe.bg
newscafe

Валентин Златев намекна за корупционен натиск около Къщата с ягодите

Webcafe.bg
23.10.2015, 16:34 (обновена 23.10.2015, 16:44)
Къщата с ягодите

Снимка: © Webcafe.bg

Валентин Златев обяви, че по Къщата с ягодите са правени неадекватни строителни намеси през 90-те години, които са довели до влошаване на състоянието й

Собственикът на Къщата с ягодите Валентин Златев за пръв път излезе с публична позиция след серията от обществени критики срещу намерението му да събори и престрои отново сградата - паметник на културата.

В писмото си той твърди, че единствената му цел след придобиване на имота е била "този прекрасен паметник на софийската архитектура да бъде съхранен в оригиналния си вид, да възстанови изцяло своя блясък и да продължи още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда".

Генералният директор на "Лукойл България" купи къщата през 2012 г. от "Агрохолд" АД, фирмата на баща му Васил Златев, бивш дългогодишен кмет на Правец. "Агрохолд" притежаваше сградата от 2004 г., без да я използва и стопанисва, което доведе и до постепенното влошаване на състоянието й.

"От самото начало на процеса инвестиционният проект се е движил винаги неотменно според законовите и нормативни изисквания - във всяка процедура, по всяка стъпка, през всички инстанции. Досега са направени няколко отделни експертизи на текущото състояние на сградата. Всяка от тях е стигнала до едно и също заключение: че къщата има тежки конструктивни проблеми, дължащи се както на материалите, използвани при нейното строителство през 30-те години, така и на неадекватни ремонтни и строителни дейности, извършени от предишни нейни собственици през 90-те години", твърди той.

По думите му - всички опасни строителни намеси по сградата са правени с разрешението на бившия Институт по паметниците на културата.

Златев отхвърля твърденията на група експерти от Националния институт за недвижимото културно наследство, според които Къщата с ягодите не бива да се разрушава, а да само да се укрепи конструктивно.

В същото време - прави намек, че е бил обект на "корупционни намеци" по казуса с къщата на "Сан Стефано" 6, без да уточнява кой е бил източникът на натиска.

"Проектантският екип и аз, като инвеститор, сме изпълнили абсолютно всички препоръки от различните инстанции по проблема, как сградата да запази автентичния си архитектурен вид, като в същото време да отговаря на съвременните норми и изисквания за жилищна сграда. Ние обаче няма как да се съобразим с несъществуващи предписания, колкото и намеци за други, корупционни пътища за решение да ни бъдат отправени, колкото и протести да бъдат организирани и колкото и да бъде експлоатирана предизборно темата", казва Валентин Златев.

Той заявява, че всяко предписание на НИНКН за изпълними мерки по решаването на конструктивните проблеми на Къщата с ягодите ще бъде взето предвид.

Oще: валентин златев  васил златев  конструктивни проблеми  корупция  културен паметник  културно наследство  къщата с ягодите  лукойл  нинкн  сан стефано 6 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани