БНР отхвърли новите тарифи на "Музикаутор" | webcafe.bg
newscafe

БНР отхвърли новите тарифи на "Музикаутор"

Webcafe
11.01.2017, 15:58 (обновена 11.01.2017, 16:15)
александър велев

Снимка: © БНР

Ръководството на Българското национално радио отказа да приеме предложението за нова тарифа за авторски права, предложена от "Музикаутор".

Това става ясно от писмо на генералния директор на БНР Александър Велев до мениджъра на дружеството Иван Димитров.

"Очевидно е, че БНР и сдружението се ръководят от различни принципи и подходи в разбирането си за ролята и мисията на обществената медия и нейното финансиране. Затова на първо място е необходимо сближаване на позициите за принципите, а след това и за методиката, която да очертае базата за разговор по конкретните финансови параметри на договор между БНР и „Музикаутор", се казва в съобщението на БНР.

Какво предлага "Музикаутор"?

Сдружението за колективно управление на авторски права настоява да се уеднаквят критериите на облагане за частните радиостанции и за държавното радио.

Досега практиката беше да се взема процент от рекламните приходи на частните радиа, а за БНР се правеше изключение по двойна ставка: 1% от държавната субсидия (тя е в размер на 41,2 млн. лв. за последните няколко години) + 4,55% от приходите за реклама (общо 1,7 млн. лв. по данни от 2015 г., включително търговска реклама и информационни кампании на държавни структури).

В края на 2016 г. "Музикаутор" поиска изравняване на тарифата за БНР на 4,4% от целия бюджет на държавното радио - предложение, което доведе до прекратяване на договора за излъчване на съвременна музика.

На 6 януари 2017 г. "Музикаутор" излезе с алтернативно предложение. Принципът на единно облагане спрямо държавната субсидия се запазва. Процентите обаче се различават от първоначалната оферта.

Дружеството предложи постепенно увеличение на ставката от 2.5% за 2017 до 4,4% през 2021 г. В същото писмо се описва и схема за предоставяне на "отстъпки" при сключване на дългосрочен договор, авансови плащания и "индивидуална отстъпка за обем".

При пълното прилагане на всички отстъпки - БНР щеше да плаща по 3,20% от приходите си към 2021 г.

Ако приемем сегашният размер на държавната субсидия - това означава, че разходът би възлизал на 1,344 млн. лева. За сравнение - в момента БНР плаща за авторски права малко под 500 000 лева.

"Българското национално радио ще инициира обществена дискусия, на която да изразят позициите си творци, експерти, Съветът за електронни медии, БНТ, ПРОФОН, представители на Министерството на културата и на неправителствени организации, чиято дейност е свързана с електронните медии", се казва още в писмото на Александър Велев.

Oще: бнр  бнт  българско национално радио  култура  министерство на културата  музикаутор  профон  радио  съвременна музика 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани