Добре дошли в безжизнената офис зона | webcafe.bg
newscafe

Добре дошли в безжизнената офис зона

webcafeLifecafe, по Washingtonpost.com
29.12.2015, 15:39 (обновена 05.01.2016, 12:08)
офис, работа

Снимка: © Getty Images

Звън-звън. Звън-звън. Нищо. Няма никой.

Останали са само начупени коледни сладки върху масата за храна в офиса. Половината от коледните светлини не работят, а въздухът, който изпълва помещението е странен. Дали някой друг също се чувства отпаднал като мен?

Ехоооо? Има ли някой друг на работа?

Намираме се в мъртвата офис зона, бездната между Коледа и Нова Година. Независимо дали става дума за адвокат, инвестиционен банкер или правиш сандвичи, всички я усещаме като Зомби седмица.

А има ли си име? „Ленната седмица", „Коледно бачкане"?

В Норвегия имат. Наричат седмицата "romjul", обяснява Мариан Найт, административен служител в Норвежкото посолство.

„Тази седмица наричаме romjul, като името присъства още в старонорвежкия. Означава полу-свято" обяснява Найт докато притопля остатъците от коледната вечеря в микровълновата в посолството.

„В Норвегия, romjul е седмица на полу-тържества- макар, че липсва голямата тържественост на Коледа и блясъка от посрещането на Нова Година. През тази седмица посещаваме семейството, приятели, и ядем, ядем, ядем" споделя Найт.

В другите западни страни обаче има една странна полу-работна седмица. Половинчата. На половинчато присъствие на работа. На почти сумнабулско чистилище на половинчатостта.

Да, няма много хора в офиса" съгласява се Майк Ву, 29 годишен адвокат, част от групата от адвокати от Вашингтон, коиито не сляли почивите дни.

„Няма опашка на лавката за храна. Няма никой по пътя. Дори родителите ми си тръгнаха след Коледа. Така най-накрая мога да свърша доста на работа на спокойствие. Толкова е тихо".

Според официалните данни, едва една трета от американските служители, взели участие в изследването, ще вземат отпуск за цялата седмица.

А каква е истината? Голяма част от служителите, които са в отпуск, макар че физически не са в офиса, реално също работят. Проверяват си имейла, пишат годишни отчети по пижами у дома.

"Sixty percent of employees will check in with the office if they're away," according to the Robert Half report.

Според изследването на Робърт Халф,Шестдесет процента от всички служители все пак ще отметнат задачки на работа въпреки, че са извън работа".

Според Халф, това е полу-седмица и като такава трябва да бъде изоставена и обявена за romjul.

На този етап, поне една американска компания спазва традицията на romjul.

Става дума, за гигантската счетоводна компания PricewaterhouseCoopers. Цялата фирма затваря и всички получават отпуск за цялото време между Коледа и Нова Година. Платен отпуск.

Традицията датира от 2003, когато Конгресът преразглежда закона за корпоративното счетоводство, според който PricewaterhouseCoopers и неговите служители са с твърде претоварени програми.

„Ние работихме доста интезивно през този период, тъй като бе доста натоварена година", споделя Тери МакКлементс.

„Компанията искаше да награди своите служители за добрата работа през годината с повече бонуси и дори няколко допълнителни почивни дни. Затова фирмата взе решение да затвори изцяло офиса. Разбира се, с много малки изключения от хора, които работеха по проекти с фиксиран краен срок и които взимат почивните си дни след това".

Според МакКлементс „Това е едно от най-добрите решения, които сме взели до момента. Дори и да си в отпуск, не можеш да си починеш, защото имаш усещането, че изпускаш важни неща на работа. Няма как да релаксираш, когато шефът ти, който няма личен живот, брои празните бюра през този период".

„Всички почиват. Наистина почиват. Без имейли. Без обаждания. Без работа".

Традиция, която спазват вече 13 години.

„Има огромна разлика при почивката, през която дори и големите шефове са извън офиса и офлайн" коментира Бет Паркър, директор Връзки с обществеността за Вашингтон.

„На 46 000 души е казано да почиват. И наистина, не съм получила нито един мейл" споделя тя.

Единствената комуникация, която се насърчава? Tweet-ове затова какво правят през тези 10 дни.

„Време за семейството и ски. Ето как #pwctakesabreak!

"Толкова съм щастлив, че приключих работа за годината и мога да прекарам малко време в Ирландия с моето семейство #pwctakesabreak".

"Търся нова рецепта за Baccala за празника на седемте риби. Нямам търпение да отпразнувам Коледа с моето семейство и приятели".

Миналата година, дори самият Боб Мориц- председател и старши партньор в PricewaterhouseCoopers направи снимка на своите крака, потопени в пясък.

Честит Romjul, счетоводители!

Oще: romjul  коледа  нова година  офис  почивка  празници  работа  работа по празниците  традиция  шефове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.