53 на 100 в България разчитат финансово на мама и тате | webcafe.bg
newscafe

53 на 100 в България разчитат финансово на мама и тате

Webcafe.bg
10.02.2016, 12:57 (обновена 10.02.2016, 13:03)
Семейство

Снимка: © Getty Images

Повече от половината българи са сигурни, че родителите ще се погрижат за тях.

Българите масово разчитат на финансова подкрепа от родителите си, а всеки осми дори живее с тях. Това показват резултати от проучване в България, Полша, Чехия и Словакия.

Петдесет и три процента от пълнолетните в България разчитат на финансовата подкрепа на родителите си. Другa една пета получават пари от баба и дядо. Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до 22-рата си годишнина, но всеки осми възрастен българин живее с родителите си (13%).

По броя на живущите с родителите си пълнолетни изпреварваме Полша (31%), Чехия (33%) и Словакия (42%).

Заедно с пълнолетните си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените.

Повече от половината от ползващите услугите на „модела мама" са мъже (58%), като по-голямата част от порасналите деца, които живеят с родителите си, работят, показва проучването на Профи кредит.

Докато в България пълен хладилник и обслужване от мама се нрави на 12% от хората, в Полша те са почти една пета (19%), в Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия всеки седми (14%).

Повече от половината българи са сигурни, че родителите ще се погрижат за тях. Друга една пета могат да разчита на баба и дядо. В Словакия с родителите си живеят 42% от децата над 18 години, а в Полша - 31%. Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-тата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа.

Цял живот на финансовата подкрепа на родителите си разчита всеки десети поляк, 8% от чехите и 4% от словаците. В България доживотната рента от родителите не е на мода. Точно обратното - 28% от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от всички наблюдавани страни.

В Чехия редовно дават пари на майка си или баща си едва 12% от хората, в Словакия изпращат част от заплатата си на родителите 16% от хората, а в Полша - 23%, като сумата, с която ги подпомагат е най-високата от четирите страни (174 евро).

Средната сума, с която порасналите деца подкрепят родителите си в България е 152 лв. (78 евро). Най-често за родителите си се грижат хората с по-високи доходи, или необвързаните.

Oще: връзки  деца  заплата  издръжка  мама  мама и тате  моделът мама  родители  семейство  финанси 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2011, 14:56

1 la-marin | 11.02.201622:07

Смешни, неудачни гниди. Няма никакво оправдание за това и само показва какви жалки картинки живеят по тоя край на вселената.
Как да очакваме някакво развитие и възход в милата ни татковина? А?
Скопени отрочета на комфорта и сигурното, няма значение колко нищожно и жалко е то, пълнокръвни продължители на мишкуването започнато в комунизма. Да си кюташ цял живот на държавна службица, нищо че заплатата е 400-500лв. нали е сигурна. Няма да се се бутаме между шамарите я!
Как може да очакваш от такива едноклетъчни някакъв прогрес и борба, конкуренция, желания, мечти, желание да постигнеш нещо... нищожества.
Това в комбинация със статистиката, че само около 30% от сънародниците ни си мият зъбите е просто покъртително...
Какво да кажеш повече, замислете се за тая комбинация, какво показва това, Манталитета какъв е.
МЪРШИ
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани