Минималната работна заплата все пак ще се увеличи | webcafe.bg
newscafe

Минималната работна заплата все пак ще се увеличи

Webcafe.bg
30.11.2014, 14:01 (обновена 18.12.2014, 11:39)
Народното събрание

Владислав Горанов не чувства сянката на Симеон Дянков, чийто заместник беше в първия мандат на ГЕРБ

Финансовият министър Владислав Горанов даде зелена светлина за увеличаване на минималната работна заплата до 380 лева, както настоява социалният министър Ивайло Калфин. Това ще стане през следващата година на два етапа - с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20 лева в средата на годината, ако „няма някакъв сериозен катаклизъм", обясни Горанов пред БНР.

„Основните ми притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата не срещнаха подкрепа нито от страна на синдикатите, нито от по-голямата част от работодателските организации", коментира Горанов.

Темата бе обсъдена от Националния съвет за социално сътрудничество, където КНСБ поиска 400 лева, а работодателите и синдикатите отхвърлиха предложението на Горанов МРЗ за бъде замразена догодина.

Първоначалните разчети на Министерството на финансите бяха за поетапно увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2016 г. с по 20 лева на година, до достигане на 380 лв. през 2017.

„Тази еволюция в позицията на финансовото министерство идва именно от процеса на консултиране. Оказва се трудовият пазар, поне според по-голямата част от работодателските организации, би могъл да поеме това увеличение", обясни Владислав Горанов.

Министърът допълни, че няма да има промени в ДДС, засега НАП и Агенция „Митници" няма да се сливат, но ще бъдат подпомогнати в събирането на приходи, а данък „лихва", въведен от Симеон Дянков в размер на 10 на сто, ще остане.

„Много са недоволни колегите от ГЕРБ, че по Коледа ще работят, но бюджетът трябва да е приет към 1 януари", увери министър Горанов. Следващата седмица парламентът ще разгледа и гласува Бюджет 2015 на извънредно заседание.

„Не си спомням досега да е имало бюджет обичан от синдикати, работодатели и опозиция. Политическият театър винаги е предполагал опозицията да не хареса бюджета", коментира депутатът от БСП Петър Кънев и обяви, че в държавната сметка не личат сериозно реформи, тъй като е създадена консервативно.

Владислав Горанов изтъкна, че в управлението на предшественика му Симеон Дянков е имало хубави неща, но и слабости: „Ако се говори за някаква слабост в нашата работа тогава, тя идва от разбирането, че трябва да подчиним всички на фискалната консолидация. Това понякога водеше до небалансирани решения, свързани с трупането на просрочия".

Той обясни тази политика с представата, че "можем бързо да постигнем минималните изисквания, за да бъдем допуснати в преддверието на еврозоната, т.нар. ЕРМ-2. Сега сме с ясното съзнание, че сме далеч от това", допълни Горанов.

Бюджетната процедура за 2015 г. се забави с един месец заради смяната на правителството и ревизията на предложената от служебния кабинет актуализация на Бюджет 2014.

Oще: бюджет 2015  владислав горанов  ивайло калфин  минимална работна заплата  пенсии  тристранка  финанси 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.11.2014, 00:07

1 Plamen Popov.100000304590295 | 30.11.201421:24

Т.нар. "работодатели" живеят на принципа "След мен и потоп" или "ден да мине, друг да дойде". Давай да търмъчим сега, колкото можем. Това обаче е нож с две остриета. Хората ще избягат навън и скоро ще дойде време, когато парвенютата ще дават 1500 лв. заплата, но няма да има кой да работи. А това ще бъде началото на края на кочината, наречена България.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани