Иван Искров си избра нов банков надзорник | webcafe.bg
newscafe

Иван Искров си избра нов банков надзорник

Webcafe.bg
29.01.2015, 17:37 (обновена 29.01.2015, 17:42)
иван искров

Иван Искров се възползва от правото си да предложи наследник на подсъдимия Цветан Гунев. Управителят на БНБ пропуска да спомене намеренията си по повод исканията за оставката му.

Димитър Костов е номиниран за подуправител на Българската народна банка от името на Иван Искров.

Предложението идва седмица след като Народното събрание прекрати предсрочно мандата на Цветан Гунев, който управляваше "Банков надзор" в БНБ до юни 2014 г., когато беше обвинен за източването на средства в големи размери от КТБ.

Димитър Костов е настоящият ръководител на управление "Банково" в БНБ от 2005 г. досега. Той беше министър на финансите в правителството на Жан Виденов (1995-1997). След излизането в отпуск на Цветан Гунев, Костов е осъществявал оперативно наблюдение върху управление "Банков надзор".

"Според управителя на БНБ, през дългогодишната си дейност като подуправител, ръководещ управление "Банково" на БНБ, г-н Костов безспорно доказа, че има висока квалификация в областта на банковото дело с познания и опит както в конкретната технология и бизнес процеси на финансовото посредничество, така и в областта на функциите и отговорностите на централната банка", пише в позицията на Иван Искров.

Искров декларира, че Димитър Костов заслужава доверието на народните представители и отправя призив към тях да дадат положителния си вот за кандидатурата в кратки срокове.

Управителят на БНБ пропуска да спомене намеренията си по повод исканията за оставката му.

Oще: банков надзор  бнб  българска народна банка  димитър костов  иван искров  искров  подуправител  цветан гунев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани