Горанов смали новия заем до 6 млрд. eвро | webcafe.bg
newscafe

Горанов смали новия заем до 6 млрд. eвро

Webcafe.bg
18.02.2015, 17:16 (обновена 18.02.2015, 17:40)
Владислав Горанов

Първоначално Горанов предлагаше новият дълг да е двойно по-малък - 8 милиарда лева

След като не можа да спечели подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт за нов държавен заем от 16 милиарда лева, финансовият министър Владислав Горанов допусна дългът да бъде в размер на 12 милиарда лева.

Смаляването на сумата дойде, след като Горанов неуспешно сондира мненията на парламентарните партии, но бе обвинен в липса на ясни разчети кога и за как ще бъдат изхарчени парите.

Преди това премиерът Борисов коментира, че ако няма заем, правителството няма да има пари, с които да управлява, и намекна за оставка.

Кабинетът предвижда новият заем да действа между 2015 г. и 2017 г., като подробностите по усвояването му ще бъдат заложени в следващите закони за държавния бюджет. АБВ и ПФ възразиха, че толкова голям заем не съществува в управленската платформа на правителството и недоволстваха, че няма инвестиционна програма.

„Непопулярните решения изтощават което и да било управление, но ако част от нашите партньори са очаквали, че участвайки или подкрепяйки ще имат само позитиви, това е политически наивитет", коментира финансовият министър.

Сега Горанов отстъпва от сумата, но с уговорката, че това зависи от размера на бюджетния дефицит и на бъдещото събиране на приходите: „Тези 8 милиарда евро могат да бъдат намалени до 6 милиарда евро, ако оттук занапред балансираме бюджета за 2015 година и балансираме следващите бюджети за 2017 г.

Другите начини, които той изреди като нежелателни, са приватизация, увеличаване на данъците. "Няма как да се правят бюджети на дефицит и да не се поема дълг".

Министърът препрати въпросите за проблемите в коалицията заради новия дълг към вицепремиера Румяна Бъчварова. Иначе изтъкна, че в момента доверието към България позволява да бъде изтеглен заем при по-добри условия.

На 6 февруари правителството подписа договор за дилърство между България като емитент на облигации и четири банки - Ситигруп, HSBC, Сосете Женерал и Уникредит Банк, който предстои да бъде гласуван в парламента. Предвижда се максималният срок на облигациите да бъде до 30 години, а максималният лихвен процент - до 10 на сто.

За да стане факт обаче, договорът трябва да бъде ратифициран от Народното събрание. Гласуването се очаква следващата седмица.

Владислав Горанов допълни, че са платени адвокатски хонорари за договора, които са много по-малки като суми от обезщетенията, които страната ни е длъжна да плаща при осъдителните дела срещу нея.


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани