Дефицитът на НЕК е 3,7 млрд. лева | webcafe.bg
newscafe

Дефицитът на НЕК е 3,7 млрд. лева

Webcafe.bg
12.09.2015, 15:28 (обновена 12.09.2015, 15:34)
Ток

Снимка: © Стоян Георгиев

Задълженията на НЕК към този момент са близо 900 млн. лева

Дефицитът в Националната електрическа компания (НЕК) е 3 млрд. и 700 млн. лева. От тях 2 млрд. и 300 млн. лв. е генериран от невъзстановени инвестиционни разходи за АЕЦ "Белене" и Цанков камък. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде "Фокус".

Тя добави, че 1.4 млрд. лв. е тарифният дефицит, който НЕК генерира в резултат на регулаторната политика.

„Регулаторна политика, която е на базата на нормативната уредба и на нейна база НЕК изкупува електрическа енергия от двете американски централи, от заводските централи, от топлофикациите, ВЕИ-ата, на по-високи цени, отколкото е пазарната цена. Това е един заложен дефицит в системата, който води до това НЕК да не може да се разплаща с производителите на електрическа енергия", обясни Петкова.

Задълженията на НЕК към този момент са близо 900 млн. лева. По думите й, една от първите крачки, които българското правителство е предприело, за да преодолее финансовите проблеми в сектора, е да предоговори условията по двата дългосрочни договора.

„Успяхме да предоговорим намаляването на цената за разполагаемост. Това е цената, която всички ние плащаме, когато тези централи не са натоварени и не работят. В резултат на това намаление НЕК до края на срока на договорите ще реализира икономии в размер на 1 млрд. лева или по 100 млн. лева годишно", посочи енергийният министър.

За да стане това намаление, трябва да бъдат издължени просрочените задължения към двете американски централи, които са близо 900 млн. лева. За тази цел Българският енергиен холдинг ще изтегли кредит в размер до 650 млн. евро.

Според Петкова това ще позволи да се разплатят задълженията към двете американски компании, за да влязат в сила намаленията, а от друга страна американските компании да се разплатят с държавните мини. По думите на министъра, задълженията им са на стойност 350 млн. лева.

Oще: аец  белене  бех  дефицит  задължения  нек  теменужка петкова  цанков камък 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани