Аферата във ВМА не тревожи Стоян Тонев | webcafe.bg
newscafe

Аферата във ВМА не тревожи Стоян Тонев

Webcafe.bg
20.02.2015, 09:04 (обновена 20.02.2015, 10:06)
Стоян Тонев

Снимка: © bestdoctors.bg

Ген. Стоян Тонев, бивш директор на ВМА, отрече злоупотребите за около 10 милиона лева, разкрити от проверка на Министерството на отбраната и разследване на bTV.

Журналистът Петър Нанев изобличи връзката между държавната болницата под ръководството на Тонев и частната филма „Дерма Прим", която работи на територията на Клиниката по дерматология. Тя се управлявана от професор Мирослава Кадурина, която също така притежава 84% от "Дерма прим".

Според Тонев договорът между ВМА и фирмата е нужен, за да се осигурят собствени приходи и да се задържат кожните специалисти. Министерството на отбраната обаче съобщи, че споразумението няма да бъде подновено заради скандалната проверка.

Болницата и „Дерма Прим" сключват договор за медицински услуги през 2004 г. Ето как го обясни ген. Тонев: „ВМА няма право на доболнична помощ, на джипита. По този начин болницата се лишава от около 8 милиона лева приходи през 2004, а сега - 12 милиона лева. Ако няма такива договори с тези фирми, тогава освен загубата на средствата се получава още един момент - лекарите на военна болница отиват да работят извън болницата".

По-късно проверките показват, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 г. и 2014 г., са в размер на 2.1 милиона лева, а разходите - над 12 милиона лева. Пасива от около 10 милиона лева одиторите обясняват с това, че фирмата е приписвала своите разходи като разходи на ВМА.

Те се покриват от държавния бюджет чрез Министерството на здравеопазването.

„Вие говорите за финансови загуби, а не за загуби по отношение на здравето на хората, което е по-важно", отговори Тонев, настоящ председател на Здравната комисия в Народното събрание и бивш шеф на Клиниката по дерматология преди да седне в директорското място във ВМА.

Вместо да застане пред камерата, Кадурина изпрати решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси от август миналата година, с което се постановява отказ от производството срещу нея като ръководител на Катедра „Дерматология и венерология" към ВМА.

Вътрешният одит стига до заключенията за приватизация отвътре, прикрит договор за наем и индикатори за измама.

Oще: вма  дерма прим  здравеопазване  източване на парите за здраве  клиника по дерматология  министерство на здравеопазването  министерство на отбраната  мирослава кадурина  стоян тонев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 20.02.201513:41

Където и да бръкнеш, се размирисва от смучещи.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани