Синдиците в КТБ атакуват прихващане за 500 хил. евро | webcafe.bg
newscafe

Синдиците в КТБ атакуват прихващане за 500 хил. евро

Webcafe.bg
11.04.2015, 09:55 (обновена 11.04.2015, 10:05)
ктб протест

Снимка: © webcafe.bg

Предстои да бъде наета чужда фирма, която да проследи всички операции с пари и имущество на КТБ

Временните синдици в КТБ са поискали съдът да развали сделка извън закона, довела до намаляване на активите й - прихващане между депозит и кредит за 500 000 евро. Това става ясно от отчетите на Лазар Илиев и Росен Ангелчев, които Фондът за гарантиране на влоговете изпрати в трезора на Цветан Василев на мястото на квесторите на БНБ.

Парламентарните партии се обединиха около поправката и я приеха експресно, а от 27 март досега Илиев и Ангелчев са изготвили два отчета. По закон синдиците на КТБ са длъжни всяка седмица да публикуват отчет за свършеното, където обаче умишлено не оповестяват данни и имена, за да не се наруши търговската тайна.

От синдиците се очаква да атакуват сделки за прихващания, одобрени от квесторите на БНБ. До края на миналата година те са били общо 668 за над 852 млн. лв. Синдиците могат да завеждат дела и срещу лица и фирми, които са получили кредити от КТБ през други дружества, а не пряко.

В отчетите на Илиев и Ангелчев се казва също, че се анализира дали могат да бъдат атакувани прихващания за общо 200 млн. лв., за които са подадени заявления след отнемането на лиценза на КТБ. Те обаче не са осчетоводени и не са се отразили в намаляване на активите на банката.

Oще: бнб  квестор  ктб  лазар илиев  прихващане  росен ангелчев  синдици 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани