Българите искат да плащат електронно, за да намалят сивата икономика | webcafe.bg
newscafe

Българите искат да плащат електронно, за да намалят сивата икономика

Webcafe
22.06.2017, 18:39 (обновена 22.06.2017, 21:52)
електронни плащания ПОС-терминал карта

Снимка: © dreamstime.com

Държавата също трябва да осигури стимули в борбата със сивия сектор

93% от българите са запознати с измеренията на сивата икономика, а 84% от тях са готови да участват в борбата за ограничаването й, показва изследване на Mastercard за обществените нагласи към сивата икономика. Проучването е проведено в 10 държави в Централна и Източна Европа, сред които и България.

Анкетираните откриват сивата икономика най-вече в практиката за наемане на работници без договор (86%), укриване на приходи с цел плащане на по-малки данъци (79%) или прикриване на транзакции от продажби (78%).

„Сивата икономика е явление, което рефлектира върху цялото общество и качеството на живот на всички граждани. Дигитализацията е един от сигурните методи за ограничаването й. По-широкото използване на електронните разплащания от институциите, бизнеса и крайните потребители, наред с финансовото образование, са доказани инструменти за борба със сивата икономика, както и за по-ефективното планиране и разходване на публични средства", каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.

Българите разбират негативното влияние на сивата икономика върху публичните финанси и икономика. 86% от участниците в изследването са категорични, че сивата икономика ограничава икономическия растеж на държавата. Тя създава неконкурентна среда, която отблъсква инвеститорите, а без инвестиции няма работни места, нито растеж на доходите.

Българските потребители осъзнават, че използването на електронни плащания и намаляването на употребата на пари в брой ще ограничи сивата икономика. Мнозинството анкетирани твърдят, че биха плащали електронно по-често (79%), за да ограничат негативното явление.

Държавата обаче трябва да осигури условия и стимули, за да могат потребителите да й съдействат с поведението си. „Лотарията с касови бележки на НАП е чудесен положителен пример, а на другия полюс е липсата на терминали на много места, като например в КАТ, което ощетява гражданите с допълнителни банкови такси", посочва Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители".

Най-честото решение, което държавните институции биха могли да предложат за ограничаване на сивата икономика, е данъчно стимулиране за търговци, които приемат електронни плащания (67%), задължително притежаване и използване на касови апарати (66%) и данъчни облекчения за потребители, които плащат електронно (65%). За целта притежаването на терминал за електронно плащане би трябвало да е задължително за всички търговски обекти, категорични са 81% от участниците в изследването.

Oще: mastercard  българи  ваня манова  електронни разплащания  сива икономика  стимули  укриване на приходи 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 25.06.201701:36

93%, 86%, ... Почти като резултатите от изборите по тошово време. Разрешете ми да се усъмня.
И аз искам да се ограничи сивата икономика. Но с карти и лимити на кеша ли ще стане? Няма да стане. Касови апарати има навсякъде, от хипермаркетите до такситата и кварталните бакалнички. те няма как да укрият доходите си. В същото време има ресторанти, които отчитат оборот 6.50 на ден. Има работодатели, които декларират 65 работници на минимална заплата и още толкова не декларират. Къде блее държавата?
И всичката ли сива икономика трябва да изчезне?
Имам приятел, безработен от 20г. И все пак не е умрял от глад. Тук фаянс, там мазилка, тук пералня, там бойлер, изкарва за хляб и бира. Не издава касови бележки и не пуска данъчни декларации. От него ли чакате да напълни хазната?
Искам да пия качествена ракия с качествена салата. Затова не искам касови бележки от Красю и бай Генчо, които ми ги доставят.
Заедно с всички цитирани проценти искам да се ограничи сивата икономика, но не съм съгласен това да става като ме следят кога купувам букет на някоя мацка тайно от жена си. И съм сигурен, че 99% от българите мислят като мен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

1 Nenimir | 24.06.201718:37

Проблемът не е в поредното огрничение, което в най-бедната държава от Евросъюзът е най-голямо. Поредното изхвърляне на селските ни политици.
Проблемът е защо всички предпочитат да не плащат данъци, които са едни от най-ниските в Евросъюзът. Ако едни пари са изкарани на черно има начини да бъдат "изпрани", но някакви пари ще бъдат платени все пак на държавата, не пълната сума, но някаква. Та целта е да се напълни хазната по някакъв начин, за да могат управляващите после да я изпразнят, в повечето случаи с неграмотни решения или като просто се облагодетелствуват-спомянте си телевизионното разследване за колите на кметовете, нали.
И според мен това е причината много хора да не си плащат данъците, защото виждат неграмотното им или дори престъпно харчене/крадене.
Държавата постоянно се оплаква, че няма пари за да направи страната по-добра, после ние и ги осигуряваме, и после тя пак се оплаква и т.н. Разбира се винаги населението, така е прието у нас, е виновно че пари няма, в нашата държава най-големие враг на дъжавата сме ние с вас скъпи съотечественници, странно нали...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани