LIC33 изкупи стратегическите фирми на Цветан Василев | webcafe.bg
newscafe

LIC33 изкупи стратегическите фирми на Цветан Василев

Webcafe.bg
24.03.2015, 11:28 (обновена 24.03.2015, 13:13)

1 от 5 снимки Назад Напред

ръководството на инвестиционната компания lic33 - Бертран Кавалие, Брус Бауър, Пиер Луврие, Жан Жакобе

Снимка: © webcafe.bg

Цветан Василев прекъсна връзката си с пет стратегически компании, като прехвърли дяловете си на LIC33

Инвестиционната група Luxembourg Investment Company 33 (LIC33), която обяви миналата седмица, че е придобила мажоритарната собственост върху "Виваком", е изкупила дяловете на Цветан Василев в още пет предприятия.

Това става ясно от портфолио на компанията, разпространено по време на пресконференцията на LIC33 в София, съобщава "Труд".

Собствеността си са сменили двата оператора на мултиплексите НУРТС Диджитъл ЕАД и Фърст Диджитъл ЕАД (100% от собствеността), военният завод в Русе "Дунарит" АД (91% от собствеността), авиоремонтният завод в Граф Игнатиево "Авионамс" (91% от собствеността) и най-голямата пийпълметрична компания ГАРБ Аудиенс Рисърч България АД.

От днешната пресконференция стана ясно, че символичната цена на сделката за "Виваком" е 1 евро, като инвеститорът ще рефинансира всички дългове на компанията, които са в размер на 900 000 000 евро.

Пиер Луврие отказа да коментира всички въпроси за наказателното производство срещу продавача - Цветан Василев.

"Не съм запознат с персоналните задължения на продавача. Нас ни интересуват единствено дълговете на компаниите, които придобиваме", каза той.

LIC33 се появи в България с анонс за сделка с "Виваком" миналата седмица, два дни след като Народното събрание одобри влизането на синдик в затворената КТБ, който ще може да отменя сделки с имуществото с произход от банката независимо кой е актуалният му собственик.

Промените в Закона за банковата несъстоятелност бяха публикувани в Държавен вестник днес, което означава, че синдикът на Фонда за гарантиране на влоговете (най-големият кредитор на КТБ) вече може да встъпи в длъжност.

Сделката за "Виваком" не беше представена пред българската Комисия за защита на конкуренцията, а се оказа, че за смяната на собствеността не бяха известени и членовете на ръководството на компанията.

Oще: авионамс  бтк  виваком  военен завод  гарб  дунарит  компания  кредит  кризата в ктб  ктб  мултиплекс  нуртс диджитъл  сделка  синдик  фърст диджитъл  цветан василев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани