БНБ смени версията за кризата в КТБ | webcafe.bg
newscafe

БНБ смени версията за кризата в КТБ

Webcafe.bg
19.12.2014, 15:01 (обновена 19.12.2014, 15:03)
иван искров

Все пак в отчета си БНБ си приписва заслуги за недопускането на разпространение на "ликвидния натиск към други банки".

Не капиталовия недостиг, а публичното разпространяване на информация, създаваща съмненията в качеството на кредитния портфейл, е причината за кризата в КТБ.

Това става ясно от пасажа в отчета на БНБ за изпълнение на дейността през първото полугодие на 2014 г., което съвпадна с поставянето на банката на Цветан Василев под специален надзор заради масовото теглене на депозити от трезора.

През втората половина на юни се наблюдаваше изтегляне на депозити от Корпоративна търговска банка (КТБ), породено вследствие на публично разпространявана информация, създаваща съмнения в качеството на кредитния портфейл на тази банка, при което бе засегната и ТБ „Виктория" ЕАД, дъщерно дружество на КТБ.

Новият прочит на БНБ се разминава с фактическите мотиви, поради които Централната банка отне лиценза на КТБ през ноември - а именно, незаконна сделка за увеличение на капитала на КТБ през схема за вътрешно финансиране през фирмата ТЦ-ИМЕ АД.

Все пак в отчета си БНБ си приписва заслуги за недопускането на разпространение на "ликвидния натиск към други банки - процес, който бе прекратен в резултат от значителните ликвидни буфери в системата, предприетите мерки от страна на БНБ и правителството, както и благодарение на бързата реакция на Европейската комисия (ЕК), с която правителството своевременно договори рамка за ликвидна подкрепа".

Oще: банка  банки  бнб  иван искров  криза  ктб  отчет  централна банка 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани