Започва оценката на качеството на активите в банките | webcafe.bg
newscafe

Започва оценката на качеството на активите в банките

Webcafe.bg
15.02.2016, 10:13 (обновена 15.02.2016, 16:12)
бнб

Резултатите от стрес-тестовете се очакват през август

20 месеца след затварянето на Корпоративна търговска банка, БНБ започна оценки на качеството на активите в българските банки по методология на ЕЦБ, съобразена с българските условия, съобщава БНР.

Целта е да се проверят кредитните портфейли с най-висок риск на търговските банки. До тях са изпратени указания как да изберат оценители.

Същата оценка на качеството на активите ще се проведе и при застрахователните и пенсионните компании под надзора на КФН.

В петък приключи подготвителният етап за провеждане на преглед на качеството на активите и стрес тест на банките в съответствие с изискванията на §9 от ПЗР на ЗВПКИИП и на чл.80 от ЗКИ, съобщиха от БНБ.

Българската народна банка съвместно с консултантския екип на Делойт извърши проверка на оценката на офертите на потенциалните доставчици на услуги, като една от основните задачи бе потвърждаване на капацитета на отделните фирми спрямо поетите от тях ангажименти към една или повече банки. Българската народна банка потвърди избора на доставчиците в директна комуникация с банките, като отношенията между банките, доставчиците на услуги и БНБ се уреждат чрез подписването на тристранни споразумения

В бюджета вече беше заделен буфер от 2,5 млрд. лева, които да бъдат използвани, в случай че се установят нередности. От ръководството на БНБ обаче очакват проверките да минат без проблем и да потвърдят стабилността на банковата система.

Към края на декември печалбата в банковата система е 898 млн. лева. Необслужваните кредити са за малко над 11 млн. лева, посочва БНР.

От Асоциацията на банките в България излязоха с критично мнение срещу междинните проверки. Според  председателя на АББ Петър Андронов, БНБ трябва да носи отговорност за постоянния и задължителен контрол върху банките, а не бива да поставя цялата система под изпитане.

Резултатите се очакват през август.

Oще: банкова система  бнб  бюджет  димитър радев  корпоративна търговска банка  ктб  проверка на качеството на активите  стрес тест 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани