ЕЦБ може да започне купуването на държавен дълг | webcafe.bg
newscafe

ЕЦБ може да започне купуването на държавен дълг

Webcafe.bg
17.01.2015, 15:10 (обновена 17.01.2015, 15:19)
евро

Снимка: © Getty Images

Президентът на ЕЦБ Марио Драги събира подкрепа за идеята в Германия

Европейската централна банка (ЕЦБ) е започнала консултации за въвеждането нови правила за изкупуване на държавни облигации от централната банка на съответната страна.

Директорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е запознал германския канцлер Ангела Меркел и финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле с идеята да се сложи лимит на сделките по капиталовия алгоритъм на ЕЦБ от 20-25% от държавния дълг на всяка страна, съобщава Spiegel.

Гърция ще бъде изключена от програмата, защото облигациите й не изпълняват нужните критерии за качество.

Целта на промяната е да се предотврати прехвърлянето на риск между страните-членки на ЕС при финансова криза.

От ЕЦБ и от германското правителство отказват да коментират официално информацията за инициативата.

Немското издание цитира Клаас Кнот, управител на холандската централна банка, който изразява опасенията си от идеята на ЕЦБ, която може да "изкриви цените на капиталовите инвестиции по начин, който би довел до несъответствие с фундаменталните икономически правила".

"Ако само централната банка купуваше държавния дълг на собствената си страна, опасността от нежелано разпространение на финансов риск щеше да е по-малка. Не трябва да допускаме подобни решения да се взимат на коляно в ЕЦБ, когато отговорността за тях трябва да се носи от политиците в Еврозоната", казва Кнот.

Идеята на ЕЦБ за намеса в пазарите на държави в криза се появи през 2012 г., когато ръководството на институцията реши, че ще започне да изкупува държавни облигации, за да се намалят лихвите по държавните дългове.

Преди дни Европейският съд в Люксембург взе решение, че плановете на ЕЦБ да изкупува държавни ценни книжа не противоречат на европейското право, но посочи, че банката не трябва да се намесва в директни програми за държавна помощ.

 

Oще: германия  държавен дълг  европейска централна банка  ецб  изкупуване  облигации 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани