Близо 1 млн. родители могат да ползват данъчно облекчение | webcafe.bg
newscafe

Близо 1 млн. родители могат да ползват данъчно облекчение

Webcafe.bg, БНР
08.01.2016, 13:17 (обновена 08.01.2016, 14:01)
Ride the Palace

Снимка: © Явор Николов

1 милион родители имат право да намалят данъка си, ако попълнят съответната декларация, съобщиха от Националната агенция на приходите (НАП)

1 милион родители имат право да намалят данъка си, ако попълнят съответната декларация, съобщиха от Националната агенция на приходите (НАП).

Данъчният експерт Боряна Георгиева обясни, че родителите имат право да приспаднат данъчната си основа с 200 лева, ако имат едно дете, с 400 лева за две деца и с 600 лева за три и повече деца.

Това означава, че родител с едно дете ще има 20 лева повече, каза Георгиева, цитирана от БНР. Ако детето е с увреждания, родителите ще ползват намаляване в размер на 2200 лева, като двамата родители на едно и също дете не може да ползват два пъти данъчното облекчение.

За да се възползват от облекчението, единият от родителите трябва да подаде декларация, а другият да гарантира, че няма и той да се възползва от това право.


Хората с деца до 18 години, които не са оставени за отглеждане и са местни лица, могат да се възползват от облекчението, като подадат декларация, независимо че работят само на трудов договор. Около 200 000 от тях вече са уведомени с писма, съобщиха от НАП.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви:

"Има близо милион правоимащи родители, но това са милион, отчитайки факта, че те все пак са двама родители в общия случай. Отделно нямаме достатъчно сигурна информация каква част от тези ненавършили пълнолетие деца трайно пребивават в България".

Част от родителите вече са уведомили работодателите си за желанието да намалят данъчната си основа и са получили по-висок реален доход в края на миналата година.

Oще: баща  боряна георгиева  годишен данък  данък  данък облагане вредни храни  данъци  данъчна ставка  дете  деца  майка  нап  родители 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани