ЕК одобри държавната помощ за ПИБ | webcafe.bg
newscafe

ЕК одобри държавната помощ за ПИБ

Webcafe.bg
25.11.2014, 13:59 (обновена 18.12.2014, 11:59)
външна политика

Снимка: © Getty Images

Независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране на ПИБ и ще представя редовни доклади на Комисията.

Ликвидната подкрепа от България за Първа инвестиционна банка (ПИБ) е в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ. Това съобщи Европейската комисия, след като разгледа планът за преструктуриране на банката.

Вследствие на масовото теглене на ликвидност от българските банки през юни 2014 г. България отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от ЕК в същия ден.

Поради ограничения, свързани с държавния бюджет, този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г. България подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца, който вече ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца.

"Банката представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията", заявява комисарят по политиката в областта на конкуренцита Маргрете Вестегер.

Финалната версия на плана за преструктуриране на ПИБ е изпратен на 12 ноември 2014 г. с ангажимент за връщане на помощта за ликвидност в определени срокове.

Независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на Комисията.

Oще: банка  брюксел  държавна помощ  европейска комисия  пиб  план за преструктуриране 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани