Квесторите на КТБ отричат вина за преправени договори | webcafe.bg
newscafe

Квесторите на КТБ отричат вина за преправени договори

Webcafe.bg
08.05.2015, 18:28 (обновена 08.05.2015, 18:52)
Опашка пред клон на КТБ

След обвинението, че заради тях Фондът за гарантиране на влоговете в банките е изгубил 100 млн. евро

Квесторите на КТБ отрекоха обвиненията на премиера Бойко Борисов, че в последните си работни дни са преправили над хиляда договора с преференциална лихва. Те твърдят, че не са нарушили закона и настояват за бързо разследване на техните действия.

Според премиера преправените договори са били оформени като стандартни, за да може сумите по тях да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). От тези действия фондът е загубил около 100 млн. евро. По този повод ДАНС и МВР разследват квесторите.

"За целия период на нашето управление като квестори на КТБ сме работили изключително и само в рамките на законовите предписания и в изпълнение на указанията на надзорните ни институции. Изплащането на обезщетения на граждани до защитения размер от Фонда за гарантиране на влоговете в банки е сложен и интегративен процес, който беше проведен в непрекъснато и тясно взаимодействие с ФГВБ и БНБ и при точно спазване на дадените от тях указания - начин на работа, който прави самоволните действия невъзможни. За този обем от работа съществува пълна документация и прозрачност в банката", посочват квесторите.

„Изразяваме крайно недоумение от необоснованите обвинения към нас, свързани с тази сфера от нашата дейност. Заявяваме, че в нито един момент не сме нарушили закона и настояваме за незабавна ескпертна проверка по тези обвинения поради драстичното им разминаване с обективната истина. Въпросът с обезпеченията е подробно разгледан в заключителния ни доклад, предоставен на БНБ, на временната анкетна комисията към Народното събрание във връзка с Корпоративна търговска банка. В деня на встъпването в длъжност на синдиците на КТБ този доклад беше връчен на финансовия министър, на заместник главния прокурор, на главния секретар на МВР, на председателя на ФГВБ, както и на самите на синдици. В него са ясно обяснени и мотивирани действията ни при стриктно спазване на закона, предвидените процедури и указанията на надзорните институции. Оставаме на разположение на компетентните разследващи органи за каквото и да било съдействие", пишат квесторите.

 

Oще: банка  банкер  банки  банкиране  бнб  бойко борисов  квестори  ктб  синдици  фгвб 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани