Менда Стоянова: Пеевски е сред ощетените от КТБ | webcafe.bg
newscafe

Менда Стоянова: Пеевски е сред ощетените от КТБ

Webcafe
24.07.2017, 10:31 (обновена 24.07.2017, 10:41)
председател, бюджетна комисия, парламент, герб, менда стоянова

Снимка: © webcafe.bg

Работниците, произвеждащи повече, трябва да получават по-високи заплати, смята Стоянова

„Делян Пеевски не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. Ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените".

Това каза пред bTV председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

Стоянова отхвърли твърденията на адвокатите на Цветан Василев, че шефът на КТБ всяка сутрин е получавал отчет за дадените пари на Д.П. и Д.П.1, а депутатът от ДПС е замесен във фалита на банката.

"Д.П. е в сферата на клюките. Те (адвокатите) нямат друга работа, освен да защитават клиента си", посочи тя.

„Парите в КТБ, за съжаление, няма да се върнат. Те са потънали в много проекти, които са неефективни, просто парите са изхарчени", отбеляза Стоянова.

Според нея първо трябва да бъдат обвинени собствениците и управляващите банката, които са нарушавали правилата, и след това - тези, които е трябвало да ги контролират.

Председателят на бюджетната комисия коментира и исканията за по-високи заплати на държавните служители - полицаи, учители и др.

„Бюджет заплати не плаща. Пътят за увеличаване на заплатите както на хората в реалния бизнес, така и на тези с бюджетната сфера, е пътят на растежа на икономиката. И то не само икономика, а и каква икономика - искаме високоефективна, която носи по-голяма добавена стойност", допълни Стоянова.

„Често говорим само за полицаите, защото в момента са най-шумни, но има и много други сфери, където заплатите трябва да бъдат увеличени ", посочи тя.

Стоянова отбеляза, че механизмът за растеж на заплатите трябва да се усъвършенства. „Това е неравнопоставеност между работниците в едно предприятие, които работят един и същи вид работа . Някои от тях може да са по-производителни, а да получават по-ниска заплата", каза Менда Стоянова.

„Това не е битка между млади и стари, а битката да получаваш заплата, равна на твоята квалификация и производителност, а не на други фактори", допълни тя.

Според нея ежегодното увеличение на заплатите може да се гарантира през друг механизъм, който да е много по-справедлив.

„Няма работодател, който при ситуация на липса на работна ръка, ще се лиши от работниците си и ще си затвори фабриката, защото не иска да дава по-високи заплати. Ако той има възможност да ги дава, това е пътят", каза още председателят на бюджетната комисия.

Стоянова коментира и неосъществената идея на ГЕРБ за ограничаване на плащанията в брой.
„Имаше странно единодушие между всички партии извън ГЕРБ да не се намалява повече прагът за кешови плащания. Проблемът е да се търси балансът между това да се контролира и намалява сивата икономика и да не се затрудняват допълнително бизнесът и хората", посочи тя.

Oще: банка  герб  делян пеевски  държавни служители  заплати  ктб  менда стоянова  пари  плащания в брой  фалит 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

3 peta_wawa | 27.07.201716:52

Тъй-тъй, най-вероятно потърпевш ще да е, не иска да свърши с разбит нос или глава и тя Чуди се ...
Какъв цинизъм и едноклетъчност, нерентабилните проекти, Кой взе големите париЧКИ за тях?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 24.07.201722:40

Тая лелка пък кой я пита?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

1 explorer | 24.07.201711:31

Доколкото разбрах, причината да го няма сред обвиняемите е, че се опитва да използва прокуратурата и съда, за придобиване на лъвския пай от раздадените средства.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани