Кадиев за одита на КТБ: Все едно Барселона да играе пред 10 души | webcafe.bg
newscafe

Кадиев за одита на КТБ: Все едно Барселона да играе пред 10 души

Webcafe.bg
08.03.2016, 19:17 (обновена 08.03.2016, 19:58)
Опашка пред клон на КТБ

Според Георги Кадиев правителството „не е на страната на добрите“ в сагата с КТБ

„Докарали сте Барселона да играе и сте ги пуснали на стадион, където могат да дойдат 10 души". Така независимият депутат Георги Кадиев описа пред bTV външния доклад за фалита на КТБ. Кадиев припомни, че нито една от препоръките на одитора „Аликс Партнърс" не е изпълнена от септември насам, макар че тогава в тях е имало много смисъл.

Докладът е предоставен за четене на английски език в секретната секция на Народното събрание, но според опозиционни депутати не казва нищо ново. За КТБ е посочено, че има нетни активи за 3,7 млрд., но се твърди, че е извършена измама чрез кредитиране, довело до дефицит от 3 млрд.

„Очаквахме парите да са проследени. След като кредитът е теглен от дадена фирма, да се види къде отива, има ли офшорни фирми и офшорни сметки, има ли пари в тях, и на последно място „Аликс партнърс" да кажат: От тези пари, които намерихме в Лихтенщайн, Люксембург, Aнтилите, Сейшелите, възстановихме X, Y, Z. Нищо такова", допълни той.

Според него работата с „Аликс партнърс" не продължава на втори етап: "Беше казано, че първият етап е одиторският, а вторият е „търсаческият", но такъв втори договор очевидно не е сключен". Според него има две обяснения - разходите по втория договор да са по-големи от вземанията или умишлено забавяне.

„В правителството и около него, от хората, които играят футбол и карти с премиера и кой ли не, има достатъчно хора, чиято цел изобщо не е възстановяване на пари на държавата, а определени цесии и прибиране на активи на КТБ в собствения им джоб", твърди Кадиев.

Междувременно Фондът за гарантиране на влоговете в банките опроверга информацията, че външният одитор за фалита на КТБ не е "Аликс партнърс", а неистинската компания за анализ на банкови фалити. Фондът публикува имената на експертите, които разследват края на КТБ - това са Даян Хюз и Пол Хък, както и справка за работата йм по случая.

Става дума за AlixPartners Services UK LLP - дъщерно дружество, което е 100 процента собственост на "Аликс Партнърс". Компанията коментира, че това е нормална практика на международните компании и затова подобни съмнения за некомпетентност не помагат за разследването.

"Аликс Партнърс" са създали дъщерно дружества малко преди да й се възложи задачата за КТБ по данъчни причини - ако нямаш такова в дадена държава, а трябва да започнеш работа там, коментира Кадиев.

Oще: аликс партнърс  георги кадиев  ктб  фонд за гарантиране на влоговете 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани