Когато разберем, че 7-ми блок ни трябва, ще е прекалено късно | webcafe.bg
newscafe

Когато разберем, че 7-ми блок ни трябва, ще е прекалено късно

Webcafe.bg
04.04.2015, 20:26 (обновена 05.04.2015, 14:17)
аец козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Поради спецификата на атомната централа възможните реактори, с които би могъл да се построи нов блок са или руски, или от типа AP 1000 - технология на "Уестингхаус".

На 31 март изтече срокът, в който българската държава трябваше да реши дали да удължи споразумението с американската компания "Уестингхаус" за строеж на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология AP 1000.

Поради спецификата на атомната централа възможните реактори, с които би могъл да се построи нов блок са или руски, или от типа AP 1000 - технология на "Уестингхаус".

Правителството не предприе действия по удължаване на преговорите, но от американската компания излязоха със становище, че още известно време са отворени да продължат разговорите за евентуален строеж на 7-ми блок.

Малко преди да изтече крайният срок, българското правителството постави на "Уестингхаус" трудни за изпълнение условия, от гледна точка на досегашните бизнес практики на компанията  - да придобие 49% от капитала на бъдещия 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и да осигури съответстващото на този дял финансиране за построяването на новата ядрена мощност.

По повод на решението на правителството да не продължи споразумението, бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, подписал споразумението, което в края на март трябваше да бъде удължено,  коментира пред БНТ, че е "неприятно изненадан".

Ако правителството беше решило да го удължи, това не означаваше ангажимент за строителството, а започването на дейности по изясняване на възможностите за реализация на проекта - изясняване на финансовия модел и оценката на пазарните възможности на 7-ми блок.

"Това споразумение е началото на съвместна работа. В него, в параграф 4.1 например, има дванадесет клаузи, всяка една от тях, ако не бъде  изпълнена в определен период от време, това споразумение става невалидно. Без никой да дължи на другия някакви неустойки. Така че продължаването на работата по това споразумение не носи никакъв риск, коментира Генов.

Влизането на "Уестингхаус" като инвеститор, който да остане и като част от експлоатиращата организация би било прецедент, защото компанията не експлоатира атомни централи никъде по света, а просто произвежда оборудването.

Осем реактора AP1000, какъвто се очакваше да се изгради в "Козлодуй", вече се строят в две американски и две китайски атомни централи.

Неотдавна бяха сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000 на площадката „Мурсайд" във Великобритания, а през лятото на тази година се очаква подписването на споразумение с Турция.

"Уестингхаус" беше предпочетен като проектант на 7 блок заради изискването за диверсификация на енергийните доставки и производство.

Основният аргумент на сегашното правителство срещу проекта е, че България "няма пари", затова правителството поиска "Уестингхаус" да стане стратегически инвеститор, без обаче да се постигне съгласие върху термина.

"Никой не строи атомни централи с пари, които вади от джоба си кеш. На България не й трябват пари. Държавата има уникалната възможност да обезпечи изграждането на 7-и блок, експлоатацията му и изплащането на заемите, които ще бъдат използвани. Защото заемът ще го взима или АЕЦ Козлодуй, или БЕХ, който е принципал на АЕЦ Козлодуй, а не държавата", казва Генов.

Ако споразумението беше подписано, един от основните пунктове щеше да бъде намирането на финансов ресурс за изграждането на централата и "Уестигхаус" щеше да бъде страна в обезпечаването на този модел. Според Генов финансирането е можело да стане или от американската Eксим Банк, или от ЕВРОАТОМ.

"Искам и нещо друго да вметна - разнасят се неверни информации в медиите, че 7-и блок струвал 7.7 млрд USD. Това не е вярно. В споразумението е записано, че крайната цена е 5.3 млрд долара, като това включва и цената на ядреното гориво за първото зареждане на активната зона, което не е оборудване, а консуматив", казва бившият директор на централата. "Споразумението го има в БЕХ, има го в централата, всеки може да го прочете. Има го даже и на сайта на централата, но там цифрата е затъмнена, защото "Уестингхаус" не искаха тогава финансовите договорки да бъдат известни на други държави, с които те също водят преговори.

"Аз съм го подписал с чиста съвест", казва Генов. "Нямаше никакъв проблем и това правителство да го препотвърди, за да започне реална работа. Защото, по нашите разчети, ако миналата година бяхме започнали дейности, 7-и блок се очакваше да започне да работи 2025 г. Един нов блок става за 10-12 години, не по-рано. И когато разберем, че 7-и блок ни е необходим, тогава ще бъде много късно."

 

Oще: 7-ми блок  ap 1000  аец  атомна централа  бнт  енергетика  иван генов  козлодуй  теменужка петкова  уестингхаус  ядрена централа 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 05.04.201512:52

Докато дойде време да стане прекалено късно...., както се казва в приказката "....я, камилата, я камиларя......”.


"......я, камилата, я камиларя......”. Този „цитат” е от турска приказка, ще я разкажа за тези, които не я знаят.

Един камилар извършил тежко престъпление, и султанът наредил да му отрежат главата.

„Повелителю на всички правоверни, - примолил се тогава камиларят, - ако ми дадеш една година време, аз ще науча камилата си да говори!”

Съгласил се султанът и го пуснали да си върви у дома.

Когато се прибрал, жена му му рекла: „Ти луд ли си? Как ще научиш това хайванче да говори?”

Слушай жено. За една година много неща могат да се случат. Я камилата да умре, я камиларят, я султанът.”
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани