"Мудис" потвърди кредитния рейтинг на България | webcafe.bg
newscafe

"Мудис" потвърди кредитния рейтинг на България

Webcafe.bg
06.06.2015, 10:23 (обновена 06.06.2015, 10:39)
бюджет

Очакванията са преките чуждестранни инвестиции да се запазят стабилни

Международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) потвърди рейтинга на държавните облигации на България - Baa2, със стабилна перспектива.

Един от основните фактори за решението на агенцията е по-ниското ниво на държавния дълг в сравнение с останалите страни в тази кредитна категория (Baa2). Отчетен и ангажиментът на правителството за провеждане на фискална консолидация, която да не възпрепятства икономическия растеж.

От агенцията определят дълговата позиция на страната като източник на значителна финансова гъвкавост и потенциал за противодействие на шокове по отношение на бюджетния баланс.

Оценката отразява баланса между стабилната бюджетна позиция, устойчивото икономическо възстановяване и инициираните реформи, спрямо рисковете от появата на външни шокове, като негативни ефекти от ситуацията в Гърция или политически рискове, съобщиха от Министерството на финансите.

Анализаторите от Мудис очакват през 2015 г. българската икономика да нарасне с 1,3% и 1,8% през 2016 г., като през настоящата година растежът може да се окаже и по-висок в резултат на силния износ.

Очаква се подобрение на пазара на труда, което ще има благоприятно влияние върху икономиката, докато подобрените перспективи пред европейската икономика ще спомогнат за растежа на българския износ.

Според рейтинговата агенция структурните пречки пред икономическия растеж се обуславят от високата младежка безработица, предизвикателствата, свързани с демографската ситуация, застаряването на населението и други.

Oще: бюджетен дефицит  бюджетно салдо  кредитен рейтинг  мудис  ръст на икономиката  стабилна перспектива  финансова стабилност 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани