Зелена светлина за външен дълг до 3 млрд. лв. | webcafe.bg
newscafe

Зелена светлина за външен дълг до 3 млрд. лв.

Webcafe.bg
18.11.2014, 15:51 (обновена 18.12.2014, 12:18)
парламент

Снимка: © webcafe.bg

Парламентът заседава извънредно

С извънредно заседание бюджетната комисия на Народното събрание даде мандат на правителството да преговаря за нов външен дълг до 3 млрд. лева. В проекта за актуализация на Бюджет 2014, който тази седмица предстои да мине за разглеждане в парламента, е заложен дълг от 4.5 млрд. лв. и увеличаване на бюджетния дефицит.

Останалите милиард и половина лева, които са необходими до края на годината, ще бъдат набрани от вътрешния пазар чрез емитирането на държавни ценни книжа. По-рано днес агенция Reuters съобщи, че готовност да осигурят средствата под формата на т.нар. мостово финансиране имат няколко големи банки, сред които Citigroup, Unicredit, Societe Generale, Deutsche Bank и HSBC.

С парите ще бъде подсигурен Фондът за гарантиране влоговете, който от 4 декември трябва да започне да изплаща гарантираните депозити в КТБ до 100 000 евро. Тогава той трябва да разполага с 3.7 млрд. лв,. колкото са защитените по закон влогове в Корпоративна банка, но съм момента не достигат 1.6 млрд. лв.

„Реалистично е актуализацията да бъде обнародвана в началото на декември и тогава наистина няма да има време. Пести се време в предварителните разговори, които трябва да се водят с банките, които евентуално ще дадат заема, но тъй като тези разговори, за да бъдат водени, трябва да има мандат, мандатът се дава сега", обясни депутатът и бивш финансов министър Петър Чобанов.

Според Чобанов въпросът е да се види какви са алтернативите, какво ще стане, ако не бъде потърсен и външен източник на финансиране. Преди това бюджетната комисия се събра на извънредно заседание, където присъства финансовият министър Владислав Горанов, за да приеме решението за даването на мандат на кабинета за новия заем.

Горанов обясни, че с решението се печели време за водене на разговори: „Целта е докато мине актуализацията, да не стоим и да чакаме, а да можем да водим разговори". Същото потвърди и председателят на комисията Менда Стоянова, според която казусът с КТБ повече няма да се случи. Срещу решението се възпротивиха депутатите от БСП, както и „Атака", тъй като решението трябва да бъде гласувано и в пленарната зала.

„Няма да защитавам този законопроект, защото това не е законопроект на това правителство. То идва да плати вашите сметки, но понеже зад актуализацията са българските граждани - нима сте против да платим социалните плащания, да платим на животновъдите, сметката, която вие съставихте на МВР, нима сте против да включим в параметрите актуализацията на НЗОК", отвърна Горанов на критиките на социалистите.

Oще: актуализация  бюджет  външен дълг  заем  народно събрание  парламент 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани