Строежът на 7-ми блок - интерес има, но с условности | webcafe.bg
newscafe

Строежът на 7-ми блок - интерес има, но с условности

Webcafe.bg
26.03.2015, 22:10 (обновена 26.03.2015, 22:23)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Позицията на българската страна относно строежа на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" е: интерес има, но с условности.

Това стана ясно по време на Международна конференция в София, посветена на ядрената енергетика.

По думите на министър Теменужка Петкова най-важен е финансовият модел, който да гарантира, че проектът ще е печеливш.

Според Валентин Николов, заместник-председател на комисията по енергетика в Народното събрание, прогнозната цена на тока от 7-ми блок би била 120-130 лева за мвтч. и за да е сигурно, че България ще може да си я позволи, трябва да се мисли за микс от 5-ти, 6-ти и 7-ти блок на Козлодуй. В момента цената на мвтч. енергия от ВЕИ е 4-5 пъти по висока, а за студен резерв на т. нар. американски централи - Марица Изток 1 и 3 НЕК плаща над 300 лв. на мегаватчас.

Според министър Петкова държавата не може да си позволи да вземе нов дълг или корпоративен заем, за да финансира строежа на 7-ми. Правителството на ГЕРБ вече определи приоритетите си и ангажира огромен ресурс за енергийна ефективност. В следващите 2 години страната ще похарчи над 2 млрд. лева в саниране на панелни блокове, като голяма част от средствата са поискани като помощ от ЕС.

Единственият възможен вариант според Петкова за строежа на нова мощност в "Козлодуй" е стратегически инвеститор "със свежи пари", който да не иска държавни гаранции. Идеята на правителството е това да е "Уестингхаус".

Реакторът, който се предлага на България е от типа AP 1000 и е единственият съвместим неруски реактор за АЕЦ "Козлодуй".

Според Богомил Манчев от "Риск инженеринг" проектът за 7-ми блок ще последва съдбата на Белене и ще отиде във фризера. Манчев смята, че проектът за удължаване живота на 5 и 6 блок е закъснял и че за 5-ти блок неизбежно ще се стигне до период от няколко месеца, в които няма да може да работи. Според него най-добре е България да построи сега Белене, а към 2030 г. да започне да строи 7-ми блок.

На конференцията присъства и представител на Китайската държавна компания за ядрени технологии. Акцент в неговата презентация беше разрастването на ядрения сектор в Китай. Строежът на китайската ядрена централа в Санмен се е забавил с 30 месеца, но в момента това се наваксва. Решено е Китай да развива собствени ядрени реактори от типа CAP 1400 и CAP 1600, които са базирани на реактора на Уестингаус AP 1000. Според експертът проучването им е показало, че това е най-добрият технологичен избор, който може да бъде направен и те твърдо стоят зад него.

Oще: 7-ми блок  ap 1000  ap 1600  sanmen  аец козлодуй  атомна централа  богомил манчев  енергетика  реактор  санмен  уестингаус  цена на електроенергията  ядрена енергетика 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани