Болничен лист спаси дълга на Владислав Горанов | webcafe.bg
newscafe

Болничен лист спаси дълга на Владислав Горанов

Webcafe.bg
12.02.2015, 16:12 (обновена 12.02.2015, 16:21)
председател, бюджетна комисия, парламент, герб, менда стоянова

Снимка: © webcafe.bg

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова прецени, че няма да зачете един от гласовете на левицата - този на депутата Георги Търновалийски, тъй като формално не можел да участва заради непрекъснат болничен отпуск.

Финансовият министър Владислав Горанов беше напът да бъде бламиран от парламента на два пъти в рамките на един и същи ден в опита си да прокара одобрение за държавния дълг до 2017 г.

След като Комисията по външна политика отхвърли проекта на финансовото министерство за емитиране на облигации в размер на до 8 млрд. евро за следващите 2 години, мнозинството във водещата Бюджетна комисия също се разклати.

При гласуването бяха отчетени 9 гласа "за" (ГЕРБ и Реформаторския блок) срещу 4 гласа "против" (БСП) и 5 "въздържал се" от останалите групи, с което Комисията трябваше да отхвърли проекта за държавния дълг.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, обаче, прецени, че няма да зачете един от гласовете на левицата - този на депутата Георги Търновалийски, тъй като формално не можел да участва заради непрекъснат болничен отпуск.

"Ако г-н Търновалийски е в болничен с болничен лист, той не може да участва в гласуването", каза Стоянова.

Решението на ръководството на Комисията да не се съобрази с гласуването предизвика протест от страна на депутатите от БСП, които напуснаха заседанието.

Липсата на достатъчно информация и мотиви от страна на МФ предизвика критиките на левицата.

„Коментарът по цялата дискусия, с риск да го профанизирам, мога да го сведа до това, че за БСП е отчайващ ход да се прави политика там, където не трябва", отговори Владислав Горанов.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че групата подкрепя стратегията на Министерството на финансите за управление на дълга, но гласува въздържал се заради опасността от остро влизане в дългова спирала.

Драмата с плановия държавен дълг започна още в сряда, когато Румен Гечев обвини кабинета, че "загробва България" с извънреден финансов ресурс, като навлиза в опасна зона от над 60% съотношение между дълг и брутен вътрешен продукт.

От Финансовото министерство отрекоха твърденията на Гечев, като публикуваха за периода 2015-2017 г., от която става ясно, че средствата от емитирането на облигации ще са необходими за рефинансиране на стари задължения и за покриване на дефицита.

Според справката съотношението държавен дълг / БВП през 2017 г. ще достигне 31,3% за сметка на 29,3% през тази година.

Oще: бсп  бсп лява българия  владислав горанов  гласуване  комисия по бюджет и финанси  комисия по външна политика  менда стоянова 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани