Хампарцумян: Банковият надзор е гледал формално на задълженията си за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Хампарцумян: Надзорът на БНБ за КТБ е бил формален

Webcafe.bg, по Нова телевзия
30.03.2015, 09:01 (обновена 30.03.2015, 09:13)
Левон Хампарцумян

Снимка: © UniCredit Bulbank

Хампарцумян отбеляза, че бизнес моделът на банката е бил грешен и независимо дали КТБ е имала проблеми с някои клиенти, е трябвало сама да се оправи.

Цветан Василев многократно е нарушавал добрите банкови практики и нормата за кредитиране на свързани лица. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния блок на Нова телевизия. Според него, не може една банка да зависи от един и няколко клиенти, затова е забранено да се градят банкови бизнес империи от няколко души.

„Има ограничения при кредитирането на свързани лица, които Цветан Василев е нарушил драстично. Ако се докаже това, то е достатъчно да се вземе лиценза на КТБ", уточни Хампарцумян.

Хампарцумян отбеляза, че бизнес моделът на банката е бил грешен и независимо дали КТБ е имала проблеми с някои клиенти, е трябвало сама да се оправи.

Той посочи, че когато нещо се разклати в слаби бизнеси, те тичат при политиците. „Трябва да се изследват причинно-следствените връзки, довели до казуса КТБ като бизнес модел и след това персоналните взаимоотношения", каза още банкерът.

„Ако един гражданин е съвестен и има информация за тъмни сделки, може да отиде веднага при прокуратурата", каза Хампарцумян по повод изказването на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, че е оставил документи при двама нотариуси в две различни страни, които да бъдат незабавно отворени, ако нещо му се случи.

„Цялата система като че ли се възхищаваше на тарикатлъка на Василев и очевидно, в най-добрия случай, банковият надзор е гледал формално на задълженията си", каза Хампарцумян.

„Ако един бизнес е здрав и има проблем с клиент, би трябвало сам да може да се оправи, в най-лошия случай - да има реакция на БНБ или прокуратура. Ако една банка зависи прекалено много от един или няколко клиенти, това вече е неустойчив модел", посочи Хампарцумян.

Банкерът коментира и лихвите по депозитите и кредитите, като според него тенденцията за рекордно ниски лихви по депозитите ще се запази. Той изтъкна, че и в Европа, и по света сега централните банки се борят с дефлацията и наливат пари на пазарите. Ще дойде моментът, в който ще се наложи борба с инфлацията и тогава централните банки ще теглят пари от пазара, което ще доведе до ръст на лихвите по депозитите, каза Хампарцумян.

Oще: банка  банкер  банкиране  банкова система  банкови и бизнес империи  банкови институции  закон  кредитни институции  ктб  левон хампарцумян  лиценза на ктб  цветан василев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

1 Оби Уан | 30.03.201513:30

Е и? Кога глоби, затвор? Или пак ще минем само с мъмрене (може и строго) и Искров ще бъде назначен "само" за зам. директор в друга банка....
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани