БНБ прави регистър на банковите сметки | webcafe.bg
newscafe

БНБ прави регистър на банковите сметки

Webcafe
20.11.2015, 12:52 (обновена 20.11.2015, 12:57)
бнб

Целта е борба с измамите и укриването на данъци

Българската народна банка ще създаде и поддържа електронна информационна система за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощители, както и за наемателите на сейфове. Това реши парламентът, приемайки на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Електронният регистър трябва да заработи от 1 януари 2017 г.

Банките ще трябва ежемесечно да предоставят данните на БНБ. Освен централната банка, достъп до информация от системата ще имат съдебната власт, Главните дирекции "Национална полиция" и "Борба с организираната престъпност" на МВР, ДАНС, НАП, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

С част от промените в ДОПК на практика се въвеждат разпоредби на евродирективата за автоматичен обмен на финансова информация. Мярката е срещу зачестили трансгранични случаи на данъчни измами и укриване на данъци в рамките на Европейския съюз и в световен мащаб.

Други промени са свързани с оптимизиране на процеса по установяване на данъци и задължителни осигурителни вноски и улесняване на взаимодействието между институциите, както и подобряване на нормативните режими по принудително събиране на публичните вземания и повишаване на събираемостта.

Oще: банкови измами  банкови сметки  бнб  регистър на банковите сметки  финансови престъпления 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани