Ново ръководство на Българската банка за развитие | webcafe.bg
newscafe

Ново ръководство на Българската банка за развитие

Webcafe.bg
13.12.2014, 09:51 (обновена 13.12.2014, 10:41)
БНБ

Снимка: © Getty Images

Досегашният председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор Димо Спасов и изпълнителният директор Ива Христов отстъпват местата си на Ангел Геков и Илия Кирчев

Българската банка за развитие ще има ново ръководство, съобщиха от Министерство на финансите.

Досегашният председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор Димо Спасов и изпълнителният директор Ива Христов отстъпват местата си на Ангел Геков и Илия Кирчев. Решението е взето на 11 декември.

Финансовите и икономическите условия в страната налагат управлението на публичните средства на ББР и функционирането й като единствената държавна банка да се осъществява все по-прозрачно и ефективно, се посочва като мотив за промените. Очакванията са Банката за развитие да затвърди ролята си на източник на стратегически идеи на базата на практиката, опита и знанията при изготвяне и провеждане на държавната политика за насърчаване на малките и средните предприятия, адекватно на нуждите на пазара, без да се нарушава конкуренцията и в сътрудничество с останалите кредитни институции.

Ангел Геков има над 20-годишен опит в мениджмънта на финансови институции. През 1997 г. оглавява управление „Кредитиране" в Булбанк. От 2001 до 2005 г. кариерата му преминава през позициите на изпълнителен директор на „Росексимбанк", Общинска банка и Насърчителна банка (сега Българска банка за развитие). През последните три години, преди да се завърне в ББР, е член на УС и изпълнителен директор на „Търговска Банка Д" АД.

Илия Кирчев е бивш управител на клон Пловдив на „Алианц Банк България". От 2003 до 2005 г. заема ръководни позиции в „Ейч Ви Би Банк Биохим". От 2005 г. до 2010 г. последователно оглавява два от пловдивските клонове на „Юробанк България", а през 2011 г. става регионален мениджър за корпоративни клиенти в банката. От 2012 до 2013 г. е управител на клон Пловдив на „Първа инвестиционна банка" АД. Понастоящем е асистент във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив.

В ръководството на ББР остава Билян Балев. Той е изпълнителен директор на ББР от края на 2013 г.

Oще: ангел геков  банка  банки  ббр  българска банка за развитие  илия кирчев  министерство на финансите  финанси 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

1 Josephin | 13.12.201413:05

ами браво! Пляскане за пет месеца три пъти сменено ръководство ...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани