Кремъл подкрепя банките със 17 млрд. долара | webcafe.bg
newscafe

Кремъл подкрепя банките със 17 млрд. долара

Webcafe.bg, по БТА, Reuters
19.12.2014, 17:10 (обновена 19.12.2014, 17:38)
москва

Снимка: © Getty Images

Руската валута се обезцени с 58 процента от началото на годината

Долната камара на руската Дума одобри набързо и на три четения законопроект за подкрепа на банковия сектор с до 1 трилион рубли, които в момента се равняват на около 17 млрд. долара. Предстои предложението на правителството да мине през горната камара на парламента и да бъде подписано от президента Владимир Путин.

Целта е да се осигури възможност за допълнителна капитализация на руските банки, за да се преодолее рекордното обезценяване на рублата, невиждано в последните 16 години. Днес едно евро се разменя за 74 рубли, а един долар - за 60, което е ръст с 3.4 процента на руската валута спрямо предишния ден.

По уверенията на Путин икономиката на страната ще се възстанови от валутната криза до две години, а финансовият му министър Антон Силуанов днес прогнозира, че в началото на следващата година рублата ще се стабилизира. В началото на 2015 г. помощта на Кремъл ще е достъпна за банките, които имат нужда.

„С този трилион рубли ние ще увеличим капитала на банковата система с 13 процента", обясни министърът.

Финансовото министерство обяви готовност да продаде до 7 млрд. долара, за да стабилизира рублата, Централната банка на Русия повиши чувствително основния лихвен процент до 17%. Действията й бяха критикувани от президента Путин, който се обяви против въвеждането на фиксиран курс на местната валута.

От 22 декември Руската централна банка ще започне да следи случаите на отклонения при лихвите, които определят банките по вложенията в рубли, като ще бъде фиксирана максимална процентна от 3,5 процентни пункта.

От началото на октомври местната валута почти всеки ден бележи спад, което се дължи на наложените от Вашингтон и Брюксел икономически санкции на руски държавни компании и физически лица заради кризата в Украйна, както и на падането на цените на петрола.


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани