"Газпром" свали цената за Турция | webcafe.bg
newscafe

"Газпром" свали цената за Турция

Webcafe.bg, по Комерсант
05.05.2015, 11:59 (обновена 05.05.2015, 12:37)
газпром

Очаква се Русия и Турция да подпишат официално споразумение за "Турски поток"

Дългите преговори за сваляне на цената на природния газ за Турция завършиха с успех - руският монополист „Газпром" прие отстъпка за частните вносители със задна дата от 1 януари 2015 г. до 300 долара за хиляда куб. м. газ за първото тримесечие и до 260 долара за хиляда куб. м. газ за второто тримесечие.

Досега Турция купуваше руското синьо гориво на цена от 374 долара за хиляда куб. м., а надплатената вече сума заради старите цени ще бъде върната. Става дума за около 250 - 300 милиона долара.

Анкара се опитваше да договори отстъпка от 15 на сто от „Газпром" в преговорите по алтернативния на „Южен поток" проект „Турски поток" с капацитет за пренос на 65 млрд. куб. м. газ на година, който според плановете на Москва ще доставя газ до гръцко-турската граница към 2019-та година, а Украйна повече няма да бъде транзитна страна.

Руската страна обяснимо бърза с проекта и строителството, а и през последните шест месеца загуби „няколкостотин милиона долара" от платения престой във Варна на корабите за полагане на подводни тръби, по които природният газ ще мине по дъното на Черно море.

Русия продава на частни вносители в Турция около 10 млрд. куб. м природен газ годишно, който тече по Трансбалканския газопровод през Украйна, Румъния и България. Като се добавят и покупките на държавната компания „Боташ", общият обем на вноса е 27,3 млрд. куб. м.

Намалението за държавната „Боташ" обаче няма да бъде толкова голямо като за частните вносители, компанията получава субсидии на вътрешния пазар в Турция, но се очаква преговорите за цената и там да продължат пакетно с преговорите за "Турски поток". В момента „Боташ" купува руския газ за 370 долара за хиляда куб. м.

Според плановете 14 млрд. куб. м. газ на година от „Турски поток" ще остават в Турция, а останалите 50 млрд. куб. м. ще се разпределят към европейските клиенти на „Газпром"-.

Турция все повече разчита на спотовия пазар, където купува втечнен природен газ с 50 долара по-евтино от руския. Затова през април доставките на руски природен газ за Турция намаляха с 38% в сравнение със същия период на миналата година.

Днес Европейската комисия препоръча днес на държавите от Югоизточна Европа да се насочат към строежа на терминали за втечнен газ, за да избегнат сривове в доставките и за да имат по-добра енергийна сигурност.

Междувременно подкрепа за „Турски поток" изразиха Гърция, Сърбия и Унгария, а ЕК напомни на Турция, че като кандидат за членство трябва да се съобразява с европейското законодателство. Проверка на ЕК установи, че то е нарушено от „Газпром" на пазара в Източна Европа, където руският монополист е нарушил правилата на конкуренцията.

Oще: газопровод  газпром  европейски съюз  енергетика  турски поток  турция  украйна  цени на природния газ 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани