Пълният одит на Министерство на отбраната за ВМА | webcafe.bg
newscafe

Пълният одит на Министерство на отбраната за ВМА

Webcafe.bg
20.02.2015, 12:40 (обновена 23.02.2015, 08:02)
вма

Снимка: © webcafe.bg

ВМА позволява на частна фирма за печели с държавни пари

Webcafe.bg получи одитния доклад за сключените договори между ВМА и фирма „Дерма Прим МК", който показва, че частната фирма е представяла разходите си като разходи на държавната болница. В резултат военната болница, финансирана от държавния бюджет, е ощетена с над 10 милиона лева, по-точно 10 527 102 лв.

Освен това, началник на Клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина, която също така притежава 84% от "Дерма прим МК" - засега обаче конфликт на интереси няма, а само съмнение.

Не е известно как тя изпълнява двете длъжности едновременно, пишат одиторите. Като началник на клиниката Кадурина е задължена да следи за изпълнението на сключените договори и да защитава икономическата й ефективност, какъвто очевидно не е случаят.

Интересно е да се отбележи, че ген. Стоян Тонев, настоящ председател на Здравната комисия в парламента, е управляващ именно на тази катедра преди да бъде избран за шеф на ВМА. През лятото на миналата година той бе избран за заместник-председател на Българското дерматологично дружество.

Нарушенията

Проверката обхваща периода от 01.01.2010 до 30.06.2014 г. и е извършена от екипа дирекция „Вътрешен одит" на МО. Там се установява между 5 и 10 пъти надвишаване на разходите над приходите в различните години.

Интересни са и покупките на Клиниката по дерматология - съвременен лазарен апарат за 168 950 евро, по думите на ръководството й - по последна дума на техниката, който обаче не се използва, тъй като самата клиника е ориентирана предимно за изпълнението на дейности по клинични пътеки и е една от най-слабо посещаемите във ВМА.

Странно съвпадение е, че закупените биологични продукти в периода 2007 - 2012 г. срещу сумата от 1.4 милиона лева имат „пряка връзка с дисертационния труд" на началника на клиниката Мирослава Кадурина. Става дума за медикаменти при тежки форми на псориазиси, които тогава не са в лекарствения списък на НЗОК.

Проверката на МО установява нарушения на редица закони, сред които и Законът за здравното осигуряване и Закона за обществените поръчки, съмнителна приватизация, договори за наем на помещения и апаратура под пазарните цени и в ущърб на ВМА, липса на контрол и бездействие от страна на ВМА.

В обща фирма с Кадурина

Стоян Тонев коментира пред bTV, че е сключил договорите с "Дерма прим МК", тъй като така нямало да има отлив на специалисти и заради нуждата от повече от приходи. Одиторите на МО твърдят, че договорите нямат правно основание.

Справка в Търговския регистър показва, че Стоян Тонев е сред учредителите на друго дружество -  „Дерма Прим" през 2000 г. - с дял малко над 30 процента, заедно с Кадурина и Здравко Първанов, специалист по кожни и венерически болести. Отписан е от дружеството през 2001 г., когато фирмата се разкрива.

Капиталът на "Дерма Прим МК" (групова практика за специализирана извънболнична медицинска помощ) е 5000 лева. Кадурина притежава 4200 лева, а през октомври 2014 г. влизат още двама съдружници - лекарите Айлин Ибрям Шеф и Мария Константинова Чаръкова с по 400 лева.

Това се случва точно, след като приключва проверката срещу Кадурина в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси - със становище, че не са изпълнени критериите, за да започне срещу нея производство, тъй като тя не заема публична длъжност.

В становището на тримата членове на комисията - Паскал Бояджийски, Николай Николов и Катя Станева - е посочено, че за ВМА, като бюджетна организация, създадена с решение на Народното събрание, лице, заемащо публична длъжност, е единствено началникът на болницата.

Айлин Шеф е началник на Второ отделение в Клиниката по дерматология. Те влизат във фирмата на мястото на други трима съдружници на - д-р Иван Литов, д-р Атилена Горанова и д-р Наталия Димитрова.

Топла връзка

Мирослава Кадурина и съпругът й Бойко Илиев притежават друго дружество, основано през март 2013 година, с огледално име - Медицински център по дерматология и естетична медицина „Прима Дерма", част от капитала на което е имот на столичната ул. „Раковски" №199.

Любопитна подробност е, че в същата сграда - на един етаж разстояние, се намира апартамент, притежават от строителната фирма "P199" на съпругата на ген. Стоян Тонев - Величка. Дружеството е закупено през май 2014 г. от „Балкантел" с управител Христо Дурчев. През октомври м.г, когато са и изборите за Народно събрание и Тонев е избран от листата на ГЕРБ, той напуска фирмата „Р199".

Oще: вма  дерма прим  дерматолог  д-р кадурина  кадурина  клиника по дертамотолия  министерство на отбраната  мирослава кадурина  пълен доклад  стоян тонев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

4 straight | 21.02.201502:13

Това, което се случва във ВМА през последните 20 години, изключително много наподобява случващото се в България. Тотално разграбване, феодализъм - разпределяне на ключовите позиции на верни свои хора-васали, чувство за безнаказаност и незаинтересованост за съдбата на служителите и институцията като цяло. Сигурен съм, че ако само малко се разрови за тези 10 години, през което Тонев беше шеф, ще се установят кражби и присвоявания на стотици милиони, не просто 10,5 млн. Друг е въпросът, че това никога няма да стане, както и никога до сега не видях истински пресъпник истински наказан в България. Затова и страната ни продължава да върви надолу, защото продължава да се краде в гигантски мащаби и не остава за развитие и инвестиции. Масово хората тънат в мизерия, а шефовете грабят с десетки и стотици милиони. Затова е и голямата борба за шефски позиции - както във ВМА, така и в държавата, защото колкото си по-високо в йерархията, толкова по-недостижим за закона си и в по-голям мащаб грабиш.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

3 Виктория Пенелопова | 20.02.201521:07

Кирил Бойков, името на румънката е ЛАУРА КЬОВЕШИ! Запомни го. Всички българи трябва да го знаят.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:50

2 Kiril Bojkov.100006004356224 | 20.02.201520:26

Ами ако беше онази Румънската прокурорка вече да имаха и присъди , ама ние българите сме ларж. Нека си крадът ,после Бойко щте вземе +тези 16 ощте 30 млрд , а за ахмаците дето си траем остава удоволствието да гледаме как пенсионерите се гърчат с 200 лв ,а ние да изпадаме в екстаз че сме преборили последната сметка за ток .
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 20.02.201515:03

През целия си съзнателен живот съм имал респект към институциите правосъдие и здравеопазване.Затова нащрек при оценката драги четящи.Оставете емоциите и не позволявайте да бъдете манипулирани.С уважение.
   

оценка

+0 -4

Най-коментирани