Хампарцумян определи провала на БНБ като персонален | webcafe.bg
newscafe

Хампарцумян определи провала на БНБ като персонален

Webcafe.bg, по в. "24 часа"
20.01.2015, 08:34 (обновена 20.01.2015, 08:47)
Левон Хампарцумян

Снимка: © UniCredit Bulbank

Не бива БНБ да се сдобие с репутация, подобна на митниците", казва Хампарцумян.

Провалът на БНБ е на персонално, а не на институционално ниво. Това казва банкерът Левон Хампарцумян в интервю за в. "24 часа". По думите му би трябвало да съхраним и да засилим институционалната репутация на БНБ, защото тя ще ни трябва и в бъдеще.

"Затова трябва да я разделим от персоналните репутации, персоналните отговорности и грешки, които са направени в процеса на надзора върху КТБ", казва Хампарцумян. "Не бива БНБ да се сдобие с репутация, подобна на митниците", казва още той.

Според него ситуацията е парадоксална до степен на ирационалност, защото банковият надзор е мястото, където е съсредоточен професионалният капацитет. Според него там са "най-добрите". "През последните 15 години с помощта на Световната банка и Европейската централна банка са писани всички правила, както и регламенти, които са свързани с членството ни в ЕС", казва още банкерът.

Той посочи, че и при влизане в Европейския банков надзор ролята на БНБ няма да изчезне, затова централната банка трябва да бъде засилвана, да се подобряът процесите и контролът.

Хампарцумян отбелязва, че банковата система у нас е в добро здраве. Според него уроците от 1997 година са научени. "Начинът, по който системата е диверсифицирана и работи, всъщност позволи здравата част от нея да помогне на болната част и на икономиката като цяло", каза още той.

Според него в случая с КТБ имунните системи на държавата в случая КТБ отказаха и се загубиха значителни средства, но това може да се приеме като възможност в следващите месеци и години да подредим така системата, че да предотвратим повторението на подобен случай или случай с подобен мащаб в бъдеще. Според него няма риск за повтаряне на ситуацията с КТБ с друга банка.

 

Oще: банка  банкер  банков надзор  бизнес  бнб  европейска централна банка  европейски банков надзор  икономика  ктб  левон хампарцумян  пари  финанси  финансова стабилност  хампарцумян  централна банка 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани