Цветан Василев ще съди "форензичарите" AlixPartners | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев ще съди "форензичарите" AlixPartners

Webcafe
09.05.2016, 17:27 (обновена 09.05.2016, 17:30)
цветан василев

Снимка: © vassilev.bg

Банкерът се оплака от "данъчното и финансово малтретиране на операционни компании, които са дамгосани с клеймо „Василев", като посочва военните заводи Дунарит и Авионамс

Бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев планира да даде на съд разследващата компания АликсПартнърс Сървисиз заради доклада, в който директно го свързват с причиняването на значителни загуби на банката.

"Надявам се, че поне българският текст е автентичен превод на оригинала, за да могат моите адвокати да заведат в скоро време дело срещу АликсПартнърс за спорния подход и абсурдните твърдения, които изобилстват в него. И дано това SPV да не се окаже необходимият „бушон" на компанията - майка за мръсната игра, в която са влезли с българските поръчители", пише в ново съобщение в сайта на банкера.

Василев твърди, че "форензичарите" (както той нарича съставителите на доклада) са използвани, за "да защитят тезите на прокуратурата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество", която внесе рекорден иск за конфискация на активи на Цветан Василев, съпругата и дъщеря му.

"При организирания фалит на банката, който експертите на АликсПартнърс са нарекли евфемистично „оттегляне на депозитите на банката", естествено тази връзка се скъса и голяма част от основните активи - Виваком, НУРТС, Петрол, Техномаркет, Гипс, Инфраструктурна компания, ХК Костенец, Рубин Плевен и др., попаднаха под контрола или на мениджмънта, или на нови кредитори по линия на цесиите в периода на специалния надзор. Друга част пък от т. нар. канали за финансиране като ТЦ - ИМЕ попаднаха под контрола на групата на лъжесвидетеля и основен идеолог на системата „влез - излез" при осигуряването на необходимото финансиране на компаниите от първата група", пише още Цветан Василев.

Той заявява, че ударът по КТБ и "негласната координирана политика на останалите банки" е съсипала не само SVP-тата, свързани директно с него, но и "инвестиционни проекти като Стъкларска фабрика - Парачин, Газова централа - Хасково, Търговски център Странд".

По думите му е налице и "данъчното и финансово малтретиране на операционни компании, които са дамгосани с клеймо „Василев", като посочва военните заводи Дунарит и Авионамс, както и компаниите - собственици на хотели.

"Продължавам да твърдя, че обемът на активите към 31.05.2014 г. е бил достатъчен, за да покрие всичките задължения на фирмите, поставени в групата „Василев" и „група за търговия с главници", т.е. над 2 млрд. евро", завършва банкерът.

Oще: авионамс  аликс партнърс  банка  банкер  бтк  виваком  военни заводи  докладът за фалита на ктб  дунарит  конпи  корпоративна търговска банка  ктб  нуртс  петрол  рубин плевен  тц име  цветан василев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани