"Банков надзор" в БНБ бил неефективен | webcafe.bg
newscafe

"Банков надзор" в БНБ бил неефективен

Webcafe.bg
27.07.2015, 13:01 (обновена 27.07.2015, 13:03)
бнб

Палатата проверява работата на банковия надзор по задача от Народното събрание, дадена й през април

Работата на управление "Банков надзор" в БНБ в последните години не е била особено ефективна. Това сочат първоначалните констатации на Сметната палата, каза председателят на одитната институция Цветан Цветков пред БНТ. Създадените процедури не са били прилагани толкова стриктно.

Палатата проверява работата на банковия надзор по задача от Народното събрание, дадена й през април. Одитът обхваща периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. През този период управлението е ръководено последователно от Румен Симеонов и Цветан Гунев, които са обвинени за престъпление по служба заради кризата с КТБ.

По искане на палатата Народното събрание удължи срока на проверката, която ще приключи в края на октомври, вместо в края на август.

"Много са интересни поървоначалните констатации, но до края на октомври ще продължим да работим. Първоначалните впечатления са, че надзорът не е функционирал особено ефективно в последните години", каза Цветков.

Той припомни, че, при създаването на банковия надзор, той е бил структуриран по американски модел, инспекторите са преминали сериозно обучение и са били разработени наръчници, по които са провеждани надзорните инспекции.

Сметната палата ще предложи конкретни мерки за подобряване на надзора.

Oще: банка  банков надзор  бнб  ктб  одит  проверка  румен симеонов  сметна палата  цветан гунев  цветан цветков 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2015, 17:59

1 Лара | 27.07.201519:21

А ръковоството на банката е било изрядно, така ли?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани